Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Stadsdeel beslist sneller op kapaanvraag

Sinds juli van dit jaar geldt de Algemene Wet Bestuursrecht ook voor kapbesluiten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de aanvrager van een kapvergunning, maar ook voor degene die het niet eens is met deze aanvraag. Door de nieuwe werkwijze weet de aanvrager wel sneller welke beslissing het stadsdeel wil nemen, maar het kan wel een half jaar of langer duren voordat hij de boom ook echt mag kappen.

In juli 2005 is de procedure voor het verkrijgen van een kapvergunning aanzienlijk gewijzigd. In plaats van een kapaanvraag publiceert het stadsdeel nu direct het concept kapbesluit, het zgn. ontwerpbesluit. U weet dus direct of het stadsdeel de vergunning wil verlenen en om welke reden.

Had u vroeger twee weken de tijd om te reageren op een kapaanvraag, nu hebt u maar liefst zes weken de tijd om uw zienswijze te geven op het ontwerpbesluit. En na het definitieve kapbesluit heb u zes weken om daartegen in beroep te gaan bij de Rechtbank.

Het indienen van een zienswijze
Hebt u bezwaar tegen een ontwerp kapbesluit, dan kunt u binnen zes weken na publicatie een zienswijze indienen bij het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. Bij het definitieve besluit weegt het bestuur uw argumenten mee.

Maakt niemand bezwaar tegen het ontwerpbesluit, dan neemt het bestuur een definitief besluit dat vrijwel altijd gelijk zal zijn aan het ontwerpbesluit.

Het instellen van beroep
Bent u het niet eens met het definitieve kapbesluit, dan kunt u binnen zes weken na bekendmaking van het besluit in beroep gaan bij de rechtbank. Zolang uw beroep loopt, mag de aanvrager van de kapvergunning de boom of bomen nog niet kappen.

Voordat de rechtbank uw beroepschrift in behandeling neemt, betaalt u griffierecht, een bijdrage in de kosten van de rechtspraak. Als particulier persoon betaalt u EUR 138,-, instellingen en bedrijven betalen EUR 276,-.

Wanneer mag u de kapvergunning gebruiken
U mag de vergunning pas gebruiken als deze onherroepelijk is. De vergunning is onherroepelijk na het verstrijken van de beroepstermijn van zes weken behalve als vóór deze datum beroep is ingesteld. In alle gevallen wacht u op schriftelijke toestemming van het stadsdeel dat u mag kappen.

Publicatie en inzage
Zowel het ontwerpbesluit als het definitieve kapbesluit kunt u lezen in de wekelijkse stadsdeelrubriek van het weekblad De Westerpost . Daar gepubliceerde besluiten kunt u ook vinden op deze website. De besluiten liggen na publicatie zes weken ter inzage bij de publieksbalie in de hal van het Tuinstadhuis, Plein 40-45 nr.1.

Meer informatie
Met vragen over de nieuwe werkwijze bij kapbesluiten kunt u terecht bij onze specialisten op dat gebied: Marlein Smith, telefoon 020-889 8771 of bij Pieter Enthoven, telefoon 020-889 8743.

Veel inhoudelijke informatie over het aanvragen van een kapvergunning én een aanvraagformulier vindt u elders op onze website.

Auteur(s):
P. de Groot