Gemeente Heemskerk


Nielenplein krijgt horecapaviljoen en overdekt terras met podium

HEEMSKERK De plannen voor de indeling en inrichting van het vernieuwde Nielenplein krijgen steeds vastere vorm. Het college heeft een besluit genomen over de nieuwe indeling, die na het werk aan de winkeldriehoek het sluitstuk zal vormen van de herinrichting van het totale centrumgebied. Opvallend is het verdwijnen van de parkeerplaatsen midden op het plein, waarvan het plaveisel een nieuwe belijning krijgt. Blikvanger wordt een horecapaviljoen op de hoek van plein en Deutzstraat. Aan de pleinzijde krijgt dit een overdekt terras met een verhoogd podium, geschikt voor optredens.

Het nieuw te bouwen horecapaviljoen is een ontwerp van architectenbureau Piet Wierenga. Het wordt uitgevoerd met veel glas en doet in zijn grondvorm denken aan de kassen uit het Heemskerkse tuindersgebied. De strakke lijnen worden echter afgewisseld met de halfronde vormen van de zonwerende overkapping van het terras. De opslag en toiletgroep voor het paviljoen wordt geheel ondergronds en de keuken gedeeltelijk ondergronds uitgevoerd. De verblijfsruimte van het paviljoen krijgt als gevolg daarvan een verhoogd gedeelte. De vloeroppervlakte wordt circa 7 bij 14,5 meter.
Het gedeeltelijk overdekte terras ligt deels voor het paviljoen en deels ernaast. Met een oppervlakte van circa 8,40 bij 19 meter is het nog beduidend groter dan het paviljoen. Aan de kant van de rijweg en de nieuw aan te leggen rotonde krijgt het twee windschermen. Het terras, dat als podium kan worden gebruikt, ligt hoger dan het plein. Traptreden voeren langs de lange zijde en langs één korte zijde naar het plein of naar het wandelpad langs de winkels. De platanen zullen volgend voorjaar van hun huidige plaats op het plein moeten wijken, maar er komen andere voor terug. Die worden nog in oktober langs de winkels geplant, in een lange rij tot aan het bankgebouw. Onder de bomen komen verschillende zitbankjes en de stammen worden met speciale lampen van onder af belicht. Een dergelijke verlichting komt er ook voor de bomenrij langs de muur van het kerkhof.
Parkeren kan straks niet meer op het plein. Dat levert naar verwachting geen problemen op: na de herinrichting van het centrumgebied zijn er per saldo 39 plaatsen bijgekomen. De veertien insteekhavens aan de kant van de kerk komen nu aan de straatzijde van het plein. Deze omdraaiing rijbaan parkeren is nodig om de rijbaan straks goed te laten aansluiten op de nieuwe rotonde Nielenplein Deutzstraat Kerkweg Kerkplein.
De fietsklemmen komen voor het grootste deel aan de zijkant van het nieuwe horecaterras.

Centrumvisie
In januari 2004 stelde de Heemskerkse gemeenteraad de Centrumvisie vast. Dit ontwerp voor de herinrichting van het centrumgebied wordt fasegewijs uitgevoerd. Begin dit jaar werd als eerste de Gerrit van Assendelftstraat voorzien van een nieuw wegdek. Dezelfde materialen worden nu toegepast in de winkeldriehoek. De bedoeling is niet alleen de aantrekkelijkheid van het centrum te vergroten. De gemeente verwacht dat dit pakket maatregelen ook de veiligheid van voetgangers en fietsers zal vergroten.
De plannen voor de inrichting van het Nielenplein zijn half september tijdens een informatiebijeenkomst voorgelegd aan winkeliers en omwonenden. Een aantal opmerkingen en suggesties is meegenomen in het nieuwe ontwerp. De plannen worden binnenkort ter inzage gelegd. Het getekende ontwerp van het Nielenplein is ook in de hal van het gemeentehuis en op de gemeentelijke website te zien. De bouwvergunning voor het horecapaviljoen zal de gebruikelijke procedure doorlopen.