Rembrandt Mode Macht en Tijdsgeest

Arttra

workshop schilderen à la Rembrandt
Boottocht langs gebedshuizen en grachtenpanden
Mode door de eeuwen heen
De andere Jordaan

Workshop schilderen à la Rembrandt
In 2006 is het 400 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn geboren werd. De grootste schilder van de 17de eeuw en nog steeds een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars. Het gehele jaar organiseren tal van musea bijzondere tentoonstellingen. ARTTRA heeft een team van gespecialiseerde gidsen klaar staan die uw relaties - in verschillende talen - wegwijs kunnen maken in het grote aanbod. Om alvast in de sfeer te komen bieden wij een workshop schilderen in clair-obscur à la Rembrandt. Onder leiding van een schilder schildert u met dramatische lichteffecten in de hoofdkleuren van Rembrandt - okergeel, gebrand sienna en rauwe amber - een uniek zelfportret! Kijk ook eens naar onze speciale programmas op de vernieuwde website www.arttra.nl bij aanbiedingen.

Oud geld & gebedshuizen
Bent u al bezig met bijzondere eindejaarprogrammas? Niets is dan feestelijker dan een comfortabele boottocht met hapjes en drankjes langs de verlichte Amsterdamse grachten. Met als thema oud geld en gebedshuizen. Amsterdam was stapelmarkt van de wereld. Hoe verhield de ongeëvenaard rijke elite zich tot het geestelijk leven? Werd de rijkdom besteed aan immateriële zaken of alleen maar aan fraaie grachtenpanden, dure kunstvoorwerpen en uiterlijk vertoon? Na afloop een orgelconcert in een schuilkerk!

Mode, macht & tijdsgeest
Wist u dat mode bepaald wordt door de sterkste economie van het moment? De prachtige kanten kragen, zoals bekend van de 17de eeuwse portretten van onze machthebbers, zijn zelfs overgenomen door het Franse hof. En wij hebben het maatkostuum in de 19de eeuw weer overgenomen van de Engelsen. Dat de spijkerbroek de hele wereld heeft veroverd geeft blijk van de enorme machtspositie van Amerika. ARTTRA biedt een speciale lezing mode, macht & tijdsgeest over dit interessante thema. Daarna bezoekt u de tentoonstelling Rijk gekleed in het fraaie grachtenhuis Willet Holthuysen in Amsterdam. Hier ziet u de mooiste stukken van 1750 tot 1914 uit de kostuumcollectie van het Amsterdams Historisch Museum. Ook kunnen wij uw gasten meenemen naar Den Haag, waar het Gemeentemuseum met En Vogue! spectaculaire 18e eeuwse kostuums toont van kleurrijke zijdes, barokke bloemmotieven en goudbrokaat. Frankrijk, met Parijs als centrum, zette de toon in de 18de-eeuwse mode. Maar ook Nederland droeg bij dankzij bijzondere stoffen van de VOC... Voor hedendaagse Global fashion leiden wij uw gezelschap rond in het Centraal Museum in Utrecht. Mode is zowel voor de heren als de dames een interessant fenomeen!
Amsterdam - Museum Willet Holthuysen 23-09-2005 t/m 22-01-2006

Den Haag Gemeentemuseum 10-09-2005 t/m 04-12-2005 Utrecht Centraalmuseum 17-09-2005 t/m 15-01-2006

De andere Jordaan
Sinds ARTTRA zich definitief heeft gevestigd op de Tweede Boomdwarsstraat 4, midden in de Jordaan, hebben wij deze buurt nog beter leren kennen en vele bezienswaardigheden ontdekt. Veel prachtig opgeknapte pandjes, kunstenaarsateliers met of zonder kleine galeries, authentieke bruine café en de middenstand geven de Jordaan haar unieke karakter. Het is een broedplaats van kunstenaars en andere vrije geesten. Een gespecialiseerde gids neemt u mee op een ontdekkingstocht die deuren opent die normaliter gesloten zijn! U bezoekt diverse kunstenaars in hun ateliers, verborgen hofjes, een ouderwetse opkamer en een verzamelaar van Afrikaanse beelden. Afsluitend een bezoek aan een typisch Jordanees café.

Meer informatie: Drs. Marianne Schutte 020 6259303