Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Industriële mkb gedupeerd door nieuwe basisverzekering 5-10-2005

Maandag 3 oktober gingen politici in debat met metaalondernemers tijdens het jaarlijks Politiek Forum van de Koninklijke Metaalunie. Het nieuwe zorgstelsel deed de gemoederen hoog oplopen. De Koninklijke Metaalunie berekende dat bedrijven met circa dertig mensen tot EUR 6.000,- duurder uit zijn. DGA's gaan er privé in koopkracht EUR 2.000,- op achteruit. VVD en CDA willen compensatie voor de gedupeerde ondernemers.

De nieuwe basisverzekering heeft misschien niet direct met industriebeleid te maken. Toch kreeg het onderwerp alle aandacht tijdens het Politiek Forum van de Metaalunie. Voor bedrijven met medewerkers in het ziekenfonds (80% van de werknemers is ziekenfonds verzekerd) heeft het nieuwe zorgstelsel nauwelijks consequenties. De problemen doen zich voor bij de overige 20%, de particulier verzekerden, en bij de ondernemers zelf.

Bedrijven met circa dertig particulier verzekerde medewerkers gaan aanzienlijk meer betalen, tot EUR 6.000,- per jaar. DGA's gaan er gemiddeld EUR 2.000,- per jaar op achteruit, zelfstandige ondernemers EUR 500,-. Volgens de Metaalunie heeft het kabinet de effecten van de basisverzekering op de winsten van bedrijven en de koopkracht van ondernemers niet goed ingeschat.

Forumleden Van Egerschot (VVD), Kortenhorst (CDA) en Van den Brink (LPF) erkenden dat zelfstandige ondernemers er op achteruitgaan met het nieuwe zorgstelsel. Volgens hen zoekt het kabinet de compensatie in lagere AWBZ-premies en minder arboregels. Maar dat is niet genoeg, vindt de Metaalunie. Zij verwacht dat de ondernemers, net als AOW'ers en studenten, extra compensatie krijgen, bijvoorbeeld door een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Voor DGA's vraagt de ondernemersorganisatie een lagere procentuele bijdrage zonder loonheffing, net als de zelfstandigen.

Tijdens het Politiek Forum overhandigde voorzitter Bertha Verhoeven ook het nieuwe Metaalunie IndustrieManifest 2005 aan Karien van Gennip. De staatssecretaris zegde toe de negen actiepunten mee te nemen in de voortgangsrapportage van de Industriebrief, die november 2005 in de Tweede Kamer wordt besproken. De Metaalunie vertrouwt erop dat het kabinet sterker gaat inzetten op het industriële mkb.

Voor meer informatie en het Metaalunie IndustrieManifest 2005 kunt u contact opnemen met Brandy van Gerven, afdeling communicatie van de Koninklijke Metaalunie, telefoon (030) 605 33 44 of gerven@metaalunie.nl.