Verbond van Verzekeraars

Nieuwe voorbeeld samenwerkingsovereenkomst volmacht

De Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) en het Verbond van Verzekeraars hebben tijdens een gezamenlijke marktmiddag een nieuwe voorbeeld samenwerkingsovereenkomst volmacht geïntroduceerd. De nieuwe voorbeeldovereenkomst voldoet aan de eisen die worden gesteld in de Regeling uitbesteding verzekeraars (Ruv) en de aanstaande Wet financiële dienstverlening (Wfd). De leden van beide brancheorganisaties gaan zich inzetten om de nieuwe overeenkomsten op
1 januari ingevuld en ondertekend te hebben.

Op gezamenlijk initiatief van NVGA en Verbond is in 2004 een addendum opgesteld bij de toenmalige voorbeeld samenwerkingsovereenkomst voor verzekeraars en gevolmachtigd agenten. Dit was nodig om te kunnen voldoen aan de in de Ruv gestelde eisen. In overleg met De Nederlandsche Bank werd in dat addendum de bepaling opgenomen dat bestaande samenwerkingsovereenkomsten vóór 1 januari 2006 zouden moeten voldoen aan de Ruv.

Met het vooruitzicht dat de Wfd op die datum ook van toepassing zal zijn, hebben NVGA en Verbond opnieuw het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een voorbeeld samenwerkingsovereenkomst.

De voorbeeld samenwerkingsovereenkomst bestaat uit twee delen: een algemeen deel en een bijzonder deel. Het algemeen deel is volledig uitgewerkt en bestaat uit non-concurrentiële bepalingen die van toepassing zijn in alle gevallen van volmachtverlening. De Ruv-eisen zijn in dit algemeen deel verwerkt.

In het bijzonder deel zijn de meer specifieke concurrentiebepalingen opgenomen die per volmacht kunnen verschillen en door de individuele verzekeraar in samenspraak met individuele gevolmachtigden moet worden ingevuld.

NVGA en Verbond presenteerden de voorbeeld samenwerkingsovereenkomst tijdens een gezamenlijke marktmiddag, die dinsdag 27 september voor de tweede maal dit jaar werd georganiseerd. Ruim 300 leden van beide organisaties bezochten de bijeenkomst in t Spant in Bussum waar naast de presentatie van de voorbeeldovereenkomst onder meer ook een paneldiscussie plaatsvond.

Utrecht, 30 september 2005


---