Gemeente Westerveld

6-10-2005
Herstel boerenerven onderdeel project Kwaliteitsimpuls buitengebied zuidwest Westerveld

Verschillende werkzaamheden die onderdeel uitmaken van het project zijn in voorbereiding. Dit jaar zal nog een start worden gemaakt met de uitvoering. Een van de werkzaamheden is het herstellen en opkappen van de cultuurhistorisch waardevolle erven in combinatie met monumentale boerderijen en boerderijen die nog in bedrijf zijn. Vorig jaar is hiermee een begin gemaakt en zijn 15 boerenerven weer in oude glorie hersteld.

Het totale project zal in oktober 2007 worden afgerond. Tot die tijd kunnen o.a. een 20-tal erven worden hersteld en opgeknapt. Om de erven te herstellen zullen boomgaarden, hagen en solitaire bomen worden aangeplant welke kenmerkend zijn voor de omgeving. Ongewenste soorten zoals coniferen worden verwijderd. Daarnaast worden aan het deelnemen enkele voorwaarden verbonden zoals het plantmateriaal moet inheems zijn en de eigenaar moet zelf zorg dragen voor het inplanten. Landschapsbeheer Drenthe zal in samenwerking met de eigenaren van de deelnemende erven tuinontwerpen maken en indien gewenst zorgen voor begeleiding van de werkzaamheden.

Als u belangstelling heeft om deel te nemen aan het erven project en woont in het gebied wat is gelegen tussen de dorpen en/of buurtschappen Wittelte, Wapserveen, Havelterberg, Veendijk, Havelte en Uffelte, kunt u contact opnemen met de gemeente, team Beheer Jac Postma. Zijn telefoonnummer is (0521) 349436 of e-mail j.postma@gemeentewesterveld.nl