VVD



Nieuws

6 okt 2005 - Van Baalen: Minister Bot verstrikt
in speculaties over Irak

VVD-woordvoerder Hans van Baalen wil dat premier Balkenende duidelijkheid schept over de destijds door de regering uitgesproken politieke steun voor de Amerikaanse militaire interventie in Irak. Minister Bot stelde in de Kamer dat de vreedzame middelen nog niet waren uitgeput en Amerika te vroeg tot het gebruik van geweld was overgegaan. Volgens Van Baalen betekent het dat Bot daarmee ook de politieke steun van Nederland ter discussie stelt. Het is niet aan ministers om lichtvaardig te speculeren en daarmee mist te creëren, aldus de VVD.

Nadat de Iraakse dictator Saddam Hoessein meer dan 10 jaar alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad aan zijn laars had gelapt was de maat vol en moest de internationale gemeenschap militair ingrijpen. Nederland heeft die positie terecht gesteund.

De VVD heeft zich, overigens, bij haar steun aan de invasie in Irak nooit op de aanwezigheid van massavernietigingswapens beroepen. Het ging om het bij voortduring schenden van het internationale recht door Saddam, het scheppen van onduidelijkheid over de mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens, het vormen van een permanente bedreiging voor de regio en het op grove schaal schenden van de mensenrechten. "Regime change" in Irak heeft vele tienduizenden voor de martelkamers van Saddam behoed. Minister Bot mag dat niet in twijfel trekken.

5 oktober 2005