GroenLinks

Subsidies gaan in rook op?

6 oktober 2005

De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft woensdag geadviseerd alle subsidies voor tabaksteelt te schrappen. Het gaat om een bedrag van bijna 1 miljard euro op de EU-begroting voor 2006. De tabaksboeren krijgen in ruil een compensatie van 100 miljoen euro, zodat zij om kunnen schakelen op het verbouwen van andere gewassen. Een ander deel van het vrijgekomen geld wordt ingezet voor meer financiering van anti-rookcampagnes.

GroenLinks-europarlementariër en plaatsvervangend lid van de begrotingscommissie Kathalijne Buitenweg noemt het aangenomen amendement een belangrijk signaal aan de Europese Raad van ministers. "Terwijl er jaarlijks miljoenen euro's op de begroting staan voor anti-rookcampagnes subsidieert de Europese Unie tegelijkertijd telers van een voor de volksgezondheid zeer schadelijk product. Ronduit tegenstrijdig", volgens Buitenweg.

"Elk jaar opnieuw is de tabaksteelt een controversieel onderwerp. Voorstellen om productie langzaam af te bouwen konden op veel sympathie rekenen. Maar nooit eerder was de steun zo groot voor een radicale koerswijziging." Op voorstel van Buitenweg stemde de begrotingscommissie dit jaar niet eerst over het voorstel van de begrotingsrapporteur, wat doorgaans een gematigd compromis is, maar werd het meest vergaande voorstel eerst in stemming gebracht. "Dat leidde tot deze verrassende uitkomst", aldus Buitenweg

Het gehele Europese Parlement moet eind oktober zijn oordeel vellen. Daarna zijn de ministers van Financiën aan zet.

«