Gemeente Breda

Definitief Ontwerp voor herinrichting Boschstraat vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het Definitief Ontwerp herinrichting Boschstraat (inclusief de Korte Boschstraat en een deel van de Pasbaan).

Nu is het laatste woord aan de gemeenteraad om het Definitief Ontwerp vast te stellen en daarmee groen licht te geven voor de uitvoering van de herinrichting.

Het Definitief Ontwerp is het antwoord op het verzoek om de openbare ruimte te verbeteren. Naast veiligheid, leefbaarheid en fysieke verfraaiing, betekent dit een economische stimulans. Ook zorgt het voor versterking van de relatie tussen het gebied Drie Hoefijzers' en de binnenstad en tussen het Valkenberg en het Chasséveld met de toekomstige bioscoop. Met de instemming met het Definitief Ontwerp geeft het college het signaal af, vertrouwen te hebben in de toekomst van de Boschstraat. De publieke investering moet uiteindelijk leiden tot private investeringen.

Het huidige plan betreft de Boschstraat, Korte Boschstraat en een deel van de Pasbaan. Er is veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de winkels. Een oplossing voor de linksaf-beweging vanuit de Boschstraat naar het parkeerterrein Beyerd/Vlaszak wordt nog in het project Herinrichting Vlaszak onderzocht.

De Boschstraat moet vooral aan kwaliteit winnen door voetgangers en fietsers meer ruimte te geven. Dit resulteert in minder ruimte voor autoverkeer en daardoor ook een vermindering van de rijsnelheid. In het Definitief Ontwerp komen diverse aspecten van de herinrichting aan de orde. Dit varieert van parkeervoorzieningen en het plaatsen van fietsbeugels tot het verplanten van bomen en het aanpassen van de verlichting. De materialen zijn van hoge kwaliteit.

In november 2001 heeft de gemeente een convenant afgesloten met het Platform Boschstraat. Vervolgens is in het voorjaar van 2002 het Plan van Aanpak verschenen, waarin gezamenlijke afspraken zijn vastgelegd voor een duurzaam herstel van de Boschstraat. In juni 2004 heeft de gemeenteraad de financiële middelen voor de uitvoering van de inrichting toegezegd en afgelopen juni/juli heeft consultatie op het Voorlopig Ontwerp plaatsgevonden, waarna het plan op enkele ondergeschikte punten is aangepast. Onder andere de intensieve samenwerking met het Platform Boschstraat heeft geleid tot veel draagvlak voor het herinrichtingsplan.

De uitvoering vindt gefaseerd plaats. Er wordt gestart met de Korte Boschstraat en met de Boschstraat vanaf de Sophiastraat tot aan de Bouwerijstaat of Pasbaan (nader te bepalen).

Verwacht wordt dat de uitvoering direct na carnaval 2006 kan starten. Zonder tegenslag zijn deze werkzaamheden voor de bouwvakantie van dat jaar gereed. Met de herinrichting van de rest van de Boschstraat en de Pasbaan wordt gewacht tot na de oplevering van het nieuwe Museum voor Grafische Vormgeving.

Breda, 5 oktober 2005

Te downloaden:

* Boschstraat DO.pdf