Gemeente Breda

College biedt Raad Milieueffectrapport Teteringen aan inclusief voorstellen voor ruimtelijke vertaling

Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen om het Milieueffectrapport Teteringen te aanvaarden.

Vooruitlopend op de nog af te ronden procedure rondom het Milieueffectrapport (MER), heeft het college laten inventariseren wat de ruimtelijke vertaling zou kunnen zijn van de uitkomsten van het MER.

Eén van de conclusies die het college aan de Milieueffectrapportage wil verbinden, is het verlagen van het voorgenomen aantal woningen voor de Vinexlocatie Breda Noordoost/Teteringen van 3000 naar 2770. Door het voornemen van het college om het bouwprogramma Stadsdonken (noordoost) op te hogen tot 600 woningen, komt het aantal nieuwe woningen in Teteringen uit op 2170.

Vier milieuthema's + alternatieven

Het doel van een Milieueffectrapportage is om, in de besluitvorming het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen. In het MER worden de voor Teteringen belangrijkste aan milieu gerelateerde thema's behandeld: verkeer en vervoer, woon- en leefmilieu, hydrologie en natuur en landschap. Per thema zijn vier alternatieven beschreven en met elkaar vergeleken:


* nulalternatief: dit is de referentiesituatie. Hierbij wordt gekeken wat de effecten zijn op het milieu tot 2020 als de plannen niet gerealiseerd zouden worden (er wordt wel rekening gehouden met natuurlijke groei);

* basisalternatief: dit alternatief is gebaseerd op de stedenbouwkundige inrichting zoals voorgesteld in de Structuurvisie Breda NO/Teteringen (1999);

* basisplusalternatief: in vergelijking met het Structuurplan is dit alternatief gebaseerd op een andersoortige ontsluiting van de nieuwbouwlocaties (deze weg gaat deels door de Lage Vuchtpolder) en aanvullende opvattingen over hydrologische inrichting en de inpassing van natuur en landschap;

* meest milieuvriendelijke alternatief (MMA): alternatief waarbij eventuele nadelige gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk worden voorkomen.

Voor bovenstaande alternatieven is beschreven wat de effecten op het milieu kunnen zijn. Vervolgens is gekeken hoe eventueel negatieve effecten zoveel mogelijk kunnen worden beperkt of voorkomen. Deze analyse leidt tot het meest milieuvriendelijke alternatief.

Bij het opstellen van bestemmingsplannen dient de gemeente de inhoud van het MER voldoende te laten meewegen. De gemeente is niet wettelijk verplicht het meest milieuvriendelijke alternatief over te nemen. Afwijken van het MER kan slechts als de gemeente zo'n keuze met voldoende goede redenen kan motiveren.

Op basis van het Milieueffectrapport heeft het college verkend welke planologische vertaling mogelijk is om de Vinex-locatie Teteringen te ontwikkelen met inachtneming van het MER. Overigens zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de kwaliteit van de nog te volgen procedure.

Aanzet planologische vertaling MER Teteringen

Bij de vertaling van de uitkomsten van het MER heeft het college ook actuele wet- en regelgeving, nieuwe beleidsstandpunten en marktinzichten laten meewegen. Dit geheel heeft geleid tot een aantal voorlopige keuzes op het gebied van verkeer, natuur en landschap en woon- en leefmilieu.

Verkeer

Voor wat betreft de verkeersontsluiting beschouwt het college de variant reconstructie Oosterhoutseweg in combinatie met een ongelijkvloerse kruising (viaduct) met de Noordelijke Rondweg'(in het MER 1 Bs genoemd) als de beste optie. In deze variant blijft de verkeersdruk op de Oosterhoutseweg nagenoeg gelijk aan de huidige situatie, wordt de kruising veiliger en is de goede ontsluiting en verkeersafwikkeling van Teteringen ook in de nieuwe situatie gewaarborgd. Deze variant levert ook in het kader van geluid' de beste resultaten op.

De voorbereidingen voor de reconstructie van de Oosterhoutseweg zullen spoedig in gang worden gezet. Voor goede bereikbaarheid van het Willem Alexanderplein kiest het college voor de mogelijkheid om de weg door de Nieuwe Dorpsrand (Bouverijen) aan te laten sluiten op de Zwarte Dijk.

Bebouwing in relatie tot natuur en landschap

Op grond van afwegingen op het gebied van natuur en landschap zal geen intensieve woningbouwontwikkeling toegestaan worden op de locatie Heistraat. In beginsel wordt ook bij andere deelplannen zo goed als mogelijk rekening gehouden met de natuur- en landschapaanbevelingen uit het MER.

Woon- en leefmilieu

Voor de vertaling naar de diverse bestemmingsplannen zal een verdieping van het onderzoek naar luchtkwaliteit worden uitgevoerd. De gemeente Breda neemt met de Vinex-Teteringen deel aan de Pilot Uitvoering Besluit Luchtkwaliteit', die door VROM wordt uitgevoerd.

Met het oog op de kwaliteit van de leefomgeving bestaande en nieuwe woningen- stelt het college voor eveneens nader onderzoek te doen naar maatregelen om de geurhinder van het huidige composteerbedrijf aan de Nieuwe Kadijk te kunnen beperken.

Procedure

Besluiten over de uitwerking van de woningbouwlocatie Teteringen neemt de gemeente via de bestemmingsplanprocedures. De Milieueffectrapportage de woningbouwlocatie Teteringen is op die manier gekoppeld aan de vaststelling van het
voorontwerpbestemmingsplan Om de Haenen. Dit betekent dat het inspraaktraject voor het MER en het voorontwerp-bestemmingsplan Om de Haenen tegelijkertijd zal starten. Naar verwachting zal dit in november zijn, als de gemeenteraad het MER officieel heeft aanvaard. Dat is het moment waarop het MER een officiële status heeft en aan belanghebbenden en belangstellenden kan worden verstrekt. Ook inhoudelijke reacties zijn vanaf dat moment mogelijk. De reactietermijn maakt deel uit van de totale MER-procedure, die daarna nog wordt getoetst door de MER-commissie. Begin december organiseert de gemeente een inspraakavond voor alle bewoners van Teteringen. Datum, tijdstip en locatie worden op de gebruikelijke wijze bekendgemaakt.

Breda, 5 oktober 2005