Gemeente Den Helder

06-10-2005 Loslopende honden ook in zomerseizoen welkom op stranden

Tot nu toe mochten honden alleen in de periode van oktober tot en met april loslopen op de Helderse stranden. In de maanden mei tot en met september waren honden wel op het strand toegestaan, maar dan alleen aangelijnd en met een opruimplicht voor het baasje.

Daar komt nu verandering in: ook in het zomerseizoen mogen honden op bepaalde tijdstippen loslopen op de Helderse stranden. Van mei tot en met september zijn loslopende honden toegestaan vroeg in de morgen (tussen 0.00 en 10.00 uur) en in de avonduren (tussen 20.00 en 24.00 uur). De hondenbezitters moeten dan wel de uitwerpselen van hun hond opruimen.

Pak een poepzak
Bij het opruimen van hondenpoep is de gemeente de hondenbezitters graag terwille. Deze week zijn bij alle strandopgangen automaten geplaatst waaruit men gratis een hondenpoepzakje kan pakken. Ook treft u hier een afvalbak aan waarin u de volle zakjes kunt doen. Want in elk geval s zomers geldt de opruimplicht nog steeds! Maar wat let u om ook het komende winterseizoen de drol van uw hond met behulp van de poepzak van het strand en de strandopgang te verwijderen. Het is tenslotte een kleine moeite. Overigens mag u de poepzakjes ook in een van de andere aanwezige prullen- of vuilnisbakken deponeren. Alle bakken worden regelmatig door de wijkteams van de gemeente geleegd.

Blauwe vlag
Zoals u wellicht weet kwamen dit jaar alle Helderse stranden in aanmerking voor de zogenoemde Blauwe Vlag en dat willen we natuurlijk zo houden. De Blauwe Vlag is namelijk heel belangrijk voor het toerisme in Den Helder. Alleen stranden die aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen dit keurmerk toegewezen krijgen. Het gaat daarbij om onder andere de waterkwaliteit, de aanwezigheid van een reddingsbrigade en vuilnisbakken op het strand én om het hondenbeleid dat op het strand geldt. Dit keurmerk staat honden wel toe in het zomerseizoen, maar alleen onder de strenge voorwaarde dat de gemeente een opruimplicht stelt én zorgt voor middelen om de uitwerpselen op te ruimen.