Gemeente Den Helder

06-10-2005 Veilig Den Helder
Vandaag de dag kun je er niet meer omheen: veiligheid. Landelijk, regionaal en lokaal is veiligheid hot. Ons kabinet krijgt van burgers steeds meer vragen over veiligheid. Maar ook gemeenten krijgen steeds meer te maken met inwoners die zich, om diverse redenen, niet meer veilig voelen in hun stad. Vandaar dat er ook veel aandacht is voor veiligheid. Ook in Den Helder. Zo kunt u op www.veiligdenhelder.nl informatie vinden over allerlei zaken die met veiligheid te maken hebben: van brandveiligheid tot bureau HALT en van veilig uitgaan tot rampenbestrijding. Ook in deze rubriek kunt u lezen over veiligheid. Hebt u suggesties voor deze rubriek, laat het ons weten! Dat kan via team Communicatie, telefoon (0223) 678194 of per e-mail, info@denhelder.nl.
Bij de gemeente werken meerdere Buitengewoon Opsporingsambtenaren. Maar wat mogen deze boas nu eigenlijk wel en niet doen? Mogen zij net als de politie bekeuringen uitdelen? Of is er een verschil tussen hen? Hierover leest u deze week in de rubriek Veilig Den Helder.

Benoemd door Justitie
Bij de gemeente werken zogeheten handhavers openbare ruimte. Deze handhavers hebben een toezichthoudende en ook een opsporende taak. Voor deze laatste taak zijn onze handhavers door het Ministerie van Justitie benoemd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar, oftewel BOA. Hiervoor hebben zij onder andere een zogeheten BOA-diploma nodig. De BOAs houden zich voornamelijk bezig met het toezien op de naleving van de regels die in de Algemene plaatselijke verordening staan. Zo treden de BOAs op als mensen afval verkeerd aanbiedt, als men afval te vroeg aan de weg zet, als er illegaal afval gestort wordt op de openbare weg, als mensen zich niet houden aan het hondenpoepbeleid, bij loslopende honden (waar dat niet mag), als er zonder vergunning bomen gekapt worden, als mensen de openbare weg illegaal gebruiken (bijvoorbeeld containers plaatsen waar dat niet mag), of er er gevent wordt zonder vergunning. Als het nodig is, wordt er een proces-verbaal gemaakt.

Politie-BOA?
Politie-agenten beschikken over een algemene opsporingsbevoegdheid. Ook zij kunnen een proces-verbaal opmaken op grond van overtredingen van de Algemene plaatselijke verordening, die vroeger overigens Algemene politie verordening werd genoemd. Tussen de gemeente en de politie zijn goede afspraken gemaakt over de verdeling van de taken en dan vooral ook over de ondersteuning door de politie bij grotere overtredingen. In dat geval schrijft de politie meestal het proces-verbaal en treedt de handhaver openbare ruimte op als getuige. Ook bij bedrijven die overtredingen begaan ten aanzien van het oppervlaktewater en bij vervoer van gevaarlijke stoffen is het, vanwege de ruimere bevoegdheid, de politie die de verbalen schrijft en niet de BOAs. BOAs mogen overigens alleen hun bevoegdheden uitoefenen binnen de gemeentegrenzen. De BOAs van de gemeente mogen niet verbaliseren op het gebied van de openbare orde, veiligheid en verkeersovertredingen. Die taak is alleen voor de politie. Een BOA is dus géén politie-agent.

Instructies politie
De gemeentelijke BOAs zijn weliswaar in dienst van de gemeente, maar vallen voor hun opsporingsbevoegdheid onder het Ministerie van Justitie. De hoofdofficier van justitie in het arrondissement Alkmaar is als toezichthouder aangewezen. De directe toezichthouder is de korpschef van de regiopolitie Noord-Holland Noord, mevrouw Brink. De BOAs moeten zich dan ook voor wat betreft hun opsporingstaak houden aan de instructies van de politie.