Gemeente Assen


Keur aan koninklijke toiletten voor bezoek majesteit

ASSEN, 6 oktober 2005

Vijf kleurige damesjurken met fors uitgevallen derrières staan zaterdag naast elkaar opgesteld aan het Drostenlaantje. Ernaast en ertussen: vele tientallen schoenen, fantasierijk beschilderd en bewerkt door creatieve Assenaren. Als fameus liefhebster van kunst in vele vormen wordt hare majesteit van alle kanten bediend.

Dat begint al meteen als zij de stad binnenrijdt en de beschilderde schoenen in de Vaart ziet drijven. De schoenen in het water hebben een directe relatie met het predikaat culturele hoofdstad van Drenthe dat Assen dit jaar mag uitstralen. Kunstenares Saakje Hilbink die het project heeft bedacht werkt dag en nacht om de Koninklijke toiletten op tijd gereed te hebben. Die worden voorzien van een textielverharder zodat ze zelfs een regenbui ongeschonden kunnen doorstaan. ,,Ze kleedt zichzelf behoudend maar wel heel mooi en ze houdt van kleur" zegt de kunstenares die van harte hoopt dat de majesteit het project weet te waarderen.

In Assen wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen van het Koninklijk bezoek. De gemeente heeft vele meters hekwerk klaarstaan waarmee de route die de Koningin aflegt wordt afgezet. Vlaggen -zonder wimpel- zullen op diverse plaatsen wapperen. Een 71-jarige Assenaar behorend bij de Stichting Groei en Bloei mag het boeket componeren dat de Koninklijke Hoogheid bij aankomst krijgt aangereikt. In het stadhuis ligt het sculptuurtje klaar dat als aandenken aan onze stad naar Paleis Noordeinde mee teruggaat.

In 1996 bracht de Koningin een officieel bezoek aan de Drentse hoofdstad ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis. Vorig jaar bezocht ze de veenlijken tentoonstelling in het Drents Museum. Zaterdag zal ze hier opnieuw haar ogen uitkijken.

Nog even het programma in Assen: om 12.00 u aankomst bij het Drents Museum. Om 12.40u wandelt de Koningin naar de Gouverneurstuin voor een bezoek aan het Jongerenfestival. Om 13.25u gaat ze via het Drostenlaantje naar het ICO, vanwaar ze om 14.15u naar het Drents Archief loopt. Daar blijft ze een half uur om vervolgens aan de Oostersingel in de koninklijke bus te stappen die haar naar Veenhuizen brengt.