Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

De Geus ziet af van WAO-ziektelijsten; patiëntenorganisaties worden betrokken bij nieuwe protocollen
---

Minister de Geus heeft de Kamer op 27 september jl. gemeld (Klik hier) dat hij afziet van het hanteren van een standaardlijst van ziekten die geen recht geven op een WAO-uitkering.

In de Kamerbehandeling van de nieuwe WAO, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) had hij dit al aangekondigd. Maar naar aanleiding van het rapport van de Gezondheidsraad hierover ziet hij er nu definitief vanaf.

De Gezondheidsraad gaat in plaats daarvan protocollen maken per ziektebeeld die door zowel behandelaars (medische sector) als beoordelaars (verzekerignsartsen en bedrijfsarsten) als begeleiders (arbeidsdeskudigen en bedrijfsartsen) gebruikt gaan worden (3B).
De minister heeft er persoonlijk voor gezorgd, dat de bij een ziektebeeld behorende cliëntorganisaties betrokken worden bij de ontwikkeling van de richtlijnen. Hij heeft in het overleg met de LCR vorige week meegedeeld, dat hij de CG-Raad vraagt om deze betrokkenheid te realiseren.

De CG-Raad is verheugd over deze ontwikkeling en is in overleg met de patiëntenorganisaties, die als eerste aan de beurt zijn bij de protocollen, bezig om een goede werkwijze voor betrokkenheid uit te werken.

(Geplaatst: 6 oktober 2005)

---