Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Eerste vier OpleidingsBedrijven Metaal van start 6-10-2005

NIEUWEGEIN - Tijdens de twaalfde editie van het Politiek Forum presenteerde de Koninklijke Metaalunie een innovatief onderwijsconcept dat in nauwe samenwerking met scholen voor beroeps- en praktijkonderwijs, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking OOM en kennispartners in het onderwijs is ontwikkeld: het OpleidingsBedrijf Metaal. `De Metaalunie geeft hiermee blijk van een daadkrachtige aanpak', prees staatssecretaris Karien van Gennip de start van de eerste vier opleidingsbedrijven: OBM Noord-Holland, OBM Rijnmond, OBM Cuijk/Nijmegen en OBM Twente.

Het mkb-metaal kampt met een tekort aan gemotiveerde, technisch geschoolde vakmensen. Tegenover de circa 10.000 vakmensen die in 2005 met pensioen gaan, staat een instroom van zo'n 3.000 schoolverlaters. En de cijfers liegen niet; ondernemers moeten vaak onevenredige inspanning leveren om één enkele vacature te kunnen invullen. Ondernemers die binnen hun bedrijf eigen vakmensen willen opleiden, kunnen voortaan aankloppen bij het OpleidingsBedrijf Metaal (OBM) in de regio. Onder het motto `De organisatie voor ons, de vakmensen voor u', organiseert het OBM het volledige opleidingstraject van werving tot en met diplomering.
Naast de vier OBM's die inmiddels van start zijn gegaan, zullen nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden tussen metaalbedrijven en scholen voor beroeps- en praktijkonderwijs worden (om)gevormd tot een OpleidingsBedrijf Metaal. De Metaalunie streeft daarbij naar een netwerk van 25 tot 30 OBM's.

Inzetbaarheid
Naast het opleiden van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs richt het OBM zich op de bijscholing en omscholing van werknemers. Want ook dat is hard nodig. Onder druk van de toenemende internationale concurrentie en de voortdurende technologische vernieuwingen worden ondernemers gedwongen blijvend te investeren in de inzetbaarheid van hun medewerkers.

Leertegoedbonnen
Bij de start van het OBM overhandigde de directeur van het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking OOM, twee leertegoedbonnen aan de eerste aandeelhouder van OBM Twente, Jarno Busschers van Busschers Staalwerken bv in Haaksbergen. Het opleidingsfonds heeft extra middelen gereserveerd voor metaalbedrijven die deelnemen aan het OBM. Deze bijdrage wordt uitgekeerd in de vorm van leertegoedbonnen voor het inkopen van scholing en begeleiding bij het OBM. Deze financiële impuls is bedoeld om de scholingscultuur in de bedrijven te bevorderen.
Reageren: info@metaalunie.nl