KPMG


Regelgeving verlamt ondernemend Europa

6 oktober 2006

Europese bedrijven worden in toenemende mate belemmerd in hun slagvaardigheid door alle wetten en regels waaraan zij moeten voldoen. De veelheid en gedetailleerdheid ervan leidt bij veel bedrijven tot formalistisch en risicomijdend gedrag en schiet daardoor haar doel voorbij.

Uit een rondgang van KPMG langs CFOs van Europese bedrijven blijkt dat de wet- en regelgeving voor een aantal ondernemingen zelfs een mogelijke reden vormt de publieke markt te verlaten en privaat te gaan opereren. Volgens Philip Wallage, partner bij KPMG, dreigt Europa door te slaan met het aanscherpen van wetten en regels, het verzwaren van straffen en sancties en het laten uitdijen van toezichtstructuren. Wallage: Hoewel het begrijpelijk is dat politici en beleidsmakers nationaal en internationaal de afgelopen jaren met allerlei regelgeving fel reageerden op financiële debacles, zal het effect op de lange termijn niet positief zijn. Bovendien zijn er ook andere mogelijkheden om ze te voorkomen en het vertrouwen te herstellen.

Volgens de bedrijven staan de kosten van de regelgeving niet langer in verhouding tot de voordelen. Wallage: De ondernemingen die vinden dat de kosten wel opwegen tegen de opbrengsten baseren zich vooral op de financiële beheersingsmaatregelen, terwijl bedrijven dikwijl risicos lopen op strategisch en operationeel gebied. De bedrijven vinden ook dat de Sarbanes-Oxley-wetgeving in de Verenigde Staten vanaf het begin af aan een valse start heeft gemaakt. De problemen in Amerika waren niet het gevolg van onjuiste verslaggevingsregels, maar van niet integer handelen. De regels werden gewoon overtreden. Meer regels is dan ook niet de oplossing. Er was sprake van wanprestatie door het bestuur van de onderneming, dat bovendien niet goed gecontroleerd werd door commissarissen of de aandeelhouders, die overigens allang tevreden waren met de koers van het aandeel. SOx richt zich volgens de CFOs onvoldoende op dit aspect.

Volgens Wallage bestaat er bij de CFOs een duidelijke behoefte zich minder met de naleving van regels en procedures bezig te houden en meer op het scheppen van een cultuur waarin transparantie en integriteit in de eerste plaats op principes rusten en pas in de tweede plaats op regels. Wallage: Er zijn tal van controles in te voeren die helpen om integer handelen af te dwingen in een organisatie. Denk daarbij aan het creëren van de juiste bedrijfscultuur, het voorbeeldgedrag van de leiding, een integere tone at the top en duidelijke normen en waarden die zijn geformuleerd in een gedragscode. Zelfs in de Amerikaanse cultuur die gekenmerkt wordt door regels is het bestaan van dit soort controles erg relevant. Wie strafrechtelijk wordt vervolgd, kan onder voorwaarden tot maar liefst 95% strafvermindering krijgen als aantoonbaar is dat een effectief compliance en ethics programma is ingevoerd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een gedragscode die gebaseerd is op integriteit en transparantie een handvat biedt om te komen tot een alternatief voor het knellende corset van de wetten en regels.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.