Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

06-10-2005

Diabetesverpleegkundigen gevraagd voor deelname onderzoek

Het Trimbos, EADV en het LEVV zoeken Diabetesverpleegkundigen, werkzaam in de eerstelijnsgezondheidszorg, die willen participeren in een pilotstudie. Het Diabetesfonds subsidieert het onderzoek. Het Trimbos, EADV en het LEVV voeren het onderzoek uit. Meldt u nu aan.

Doel
De pilotstudie richt zich op het screenen en behandelen van angst en depressie door verpleegkundigen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Het Trimbos, EADV en het LEVV scholen u in het screenen van patiënten op angst en depressie, om ze vervolgens te behandelen met een zelfhulpinterventie. Doel van dit onderzoek is het integreren van een tijdige en adequate behandeling van angst en depressie in de diabeteszorg.

Samenvatting onderzoek.
Bij diabetes komt niet alleen lichamelijk maar ook psychisch onwelbevinden, zoals angststoornissen en depressieve stoornissen, vaak voor. Angststoornissen of depressieve stoornissen bij diabetes worden vaak niet tijdig herkend omdat symptomen gedeeltelijk overeenkomen met die van diabetes. Daardoor bestaat het risico dat een adequate, gerichte interventie achterwege blijft.

Dat heeft een nadelige invloed op:

* de behandeling en het beloop van diabetes;
* het omgaan met diabetes en;

* de kwaliteit van leven van de patiënt.

Dit hindert de therapietrouw, het opvolgen van leefstijladviezen en diabetescontrole. Vroegtijdig screenen op angst en depressie resulteert in een gerichte interventie op de angststoornis en/of de depressie. Hierdoor kan de integrale zorg voor diabetes verbeteren. In deze pilotstudie wordt de haalbaarheid van een gerichte follow up-interventie door getrainde verpleegkundigen geëvalueerd. De interventie begint bij een screening. Bij een positieve screen volgt een zelfhulpinterventie en toeleiding tot behandeling volgens de NHG-standaard door de huisarts. Na een half jaar wordt bij 25 patiënten met een positieve screeningsuitkomst het effect op gezondheidsstatus en kwaliteit van leven gemeten.

Aanmelden
Wilt u als Diabetesverpleegkundige participeren in dit onderzoek, meldt u dan uiterlijk 20 oktober 2005 aan. Neem voor aanmelding of voor meer informatie contact op met:

Gerda Holleman (Projectmedewerker)
g.holleman@levv.nl
T 030-2919039

of

Monique van Veldhuijzen (Programmasecretaris)
m.veldhuijzen@levv.nl
T 030 2919042