Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
6 oktober 2005

Verlaging subsidiebedragen biomassaprojecten

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft besloten tot een verlaging van de subsidiebedragen van bestaande grootschalige biomassaprojecten. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat hierbij om elektriciteitscentrales die afvalhout en agro-reststromen inzetten voor elektriciteitsopwekking en om centrales die bio-olie meestoken. Het subsidiebedrag voor deze categorie in de Wet Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) wordt met ingang van 1 juli 2006 verlaagd van de eerder gepubliceerde 6,6 eurocent per kilowattuur naar 2,5 eurocent. Voor het meestoken van schoon hout wordt het subsidiebedrag 6,1 cent per kilowattuur.
Handhaving van de huidige subsidiebedragen voor grootschalige biomassaprojecten zou tot forse overstimulering leiden. Grootschalige biomassaprojecten hebben een onrendabele top die overwegend wordt bepaald door brandstofkosten. Door de hoge olie- en gasprijs wordt het relatief aantrekkelijker om alternatieve bio-brandstoffen zoals palmolie in te zetten.
Minister Brinkhorst kondigt daarnaast aan dat hij van plan is om een zogenoemde milieusteunkadertoets uit te voeren bij lopende projecten waar er aanwijzingen zijn dat die vóór 1 juli 2006 overgestimuleerd zijn. Eventueel teveel verkregen subsidie zal worden teruggevorderd.
Ook voor nieuwe kleinschalige biomassacentrales waar oliën en vetten van plantaardige en dierlijke herkomst worden verstookt, wordt het subsidiebedrag verlaagd vanwege de lagere onrendabele top. De subsidie gaat van 0,097 eurocent naar 0,041 eurocent per kilowattuur. Dit geldt alleen voor nieuwe projecten en gebeurt met onmiddellijke ingang om anticipatie-effecten te voorkomen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl.