Provincie Utrecht


Einde zwemseizoen buitenwater

6-10-2005 -

Per 1 oktober 2005 is het zwemseizoen voor het zwemmen in buitenwater voor dit jaar beëindigd. Dit betekent dat de provincie Utrecht tot 1 mei 2006, het moment wanneer het nieuwe zwemseizoen start, het publiek niet meer informeert over de zwemwaterkwaliteit. Het zwemwater wordt buiten het seizoen niet meer onderzocht. Recreanten, zoals duikers en surfers, zullen tot 1 mei 2006 zelf moeten opletten of dit verantwoord is. Vanwege het einde van het zwemseizoen worden alle waarschuwingen en zwemverboden ingetrokken.

Een waarschuwing voor zwemmersjeuk gold sinds 12 september 2005 voor Recreatieterrein Everstein.

De temperatuur van het zwemwater is inmiddels lager geworden zodat de kans op zwemmersjeuk sterk is afgenomen. Vanwege het dragen van een duikerspak en het zwemmen in diepere, dus koudere waterlagen, behoeven duikers zich geen zorgen te maken over zwemmersjeuk. Door het waterschap Rivierenlanden en de provincie Utrecht wordt onderzocht welke maatregelen getroffen kunnen worden om dit probleem in de toekomst te verhelpen.

Bij de Vinkeveense Plas golden in verband met cyanobacteriën bij diverse zwemplaatsen zwemverboden en waarschuwingen. Geconstateerd is dat bij een aantal stranden nog steeds drijflagen van cyanobacteriën aanwezig zijn. Ondanks het intrekken van de waarschuwingen en verboden in verband met het einde van het zwemseizoen, geldt hier nog wel het volgende advies: ga niet zwemmen, duiken of surfen in deze drijflagen.

Verwacht wordt dat het water komende tijd zodanig afkoelt dat de aanwezigheid van de cyanobacteriën zal afnemen.

Informatie
Ondanks dat het zwemseizoen voor het zwemmen in buitenwater per 1 oktober 2005 voor dit jaar is beëindigd, kunt u voor meer informatie bellen met de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, telefoonnummer 030 - 2582158. Ook kunt u via de zwemwaterkaart op de site van de provincie Utrecht informatie vinden. Voor vragen of klachten over gechloreerde zwembaden kunt u ook via bovengenoemde adressen terecht.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 358 3151

Laatst gewijzigd op 06-10-2005. Paginabeheer: Annemieke van Leeuwen