Socialistische Partij


Provincie sponsort ABN-Amro-paleis

06-10-2005 * De meerderheid in de staten is het eens met het voorstel van de provincie het Amsterdamse Stedelijk Museum met 3 miljoen euro te helpen bij de bouw van de nieuwe vleugel. De SP is tegen. Niet omdat cultuur en kunst zonder overheidssubsidie kunnen, maar omdat de SP geen geld wil pompen in iets wat meer en meer in handen komt van het bedrijfsleven.

Kunst is bij uitstek een terrein dat inmenging van marktpartijen moeilijk verdraagt. Kunst kan door die inmenging gestuurd worden in de richting van wat de marktpartijen (grote banken bijvoorbeeld) willen. Het probleem bij het Stedelijk Museum is dat Amsterdam ervoor heeft gekozen het museum langzaamaan te verzelfstandigen. Met als gevolg dat op dit moment het museum gesponsord wordt door een aantal zakelijke partijen, zoals ABN-Amro en door de gemeente.

Gemeente Amsterdam is nog altijd de grootste sponsor. Je zou daarom verwachten dat de sponsorcontracten met de marktpartijen gewoon ter inzage zijn voor de gemeenteraadsleden. Maar dat is niet zo. Volgens de wethouder Cultuur van Amsterdam is dat helemaal niet nodig, want zijn er goede afspraken gemaakt, ofwel het museum wordt niet `verkwanseld' aan ABN-Amro. Ja, ja: we weten nu al dat ABN-Amro de collectie mag gebruiken als achtergrond, ter opschik, bij belangrijke bankvergaderingen. We weten nu al dat ABN-Amro-personeel privileges heeft met betrekking tot het museum die de gewone Amsterdammer en Noord-Hollander niet heeft. Is dat wat we willen? Nee, vindt de SP, op die manier wordt de collectie veel te veel geassocieerd met het zakenleven. Bovendien, het Stedelijk Museum en wat dat te showen heeft, is er voor iedereen. Privileges voor sommigen past daar niet bij.

In de voordracht van de provincie bedingt de provincie voor haar eigen netwerk overigens ook privileges. Ze verwijst daarbij naar de subsidie aan de Amsterdamse Hermitage. Daar is het ook zo gegaan. Inderdaad, op verzoek van de statenfracties (minus de SP) heeft de Hermitage het museum vlak na de opening gratis opengesteld voor statenleden en hun aanhang. De SP vond dat uitermate stuitend. Weer een voorbeeld van `beter willen worden' van je statenlidmaatschap. De SP is daarom ook sterk tegen de privileges die de provincie nu voor zichzelf bedingt bij het Stedelijk. Beter zou zijn als de provincie voor Noord-Hollandse bezoekers een jaar lang een korting zou bedingen. Bij de statenbehandeling zal de SP dat laatste adviseren.