Ingezonden persbericht



- persbericht -

Certificaten voor aankomende allochtone politici

Hedenavond zal mevrouw Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, de eerste certificaten uitreiken aan de deelnemers van de gevorderdencursus 'Vinden en Binden', opgezet door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Deze cursus biedt informatie over het functioneren van de Nederlandse lokale politiek en geeft ruimte voor het ontwikkelen van vaardigheden als presenteren en debatteren.

De cursus is onderdeel van het project Vinden en Binden dat het IPP in opdracht van het Ministerie van Justitie uitvoert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. Het doel van dit project is de politieke participatie van allochtone mannen en vrouwen te bevorderen. Het project wordt in vier gemeenten uitgevoerd: Almere, Amersfoort, Zaanstad en Zwolle.

In het aanbod maakt het IPP onderscheid tussen oriƫntatiecursussen en cursussen voor meer gevorderde deelnemers. De gevorderde deelnemers zijn in juni dit jaar tijdens voorgesprekken geselecteerd op grond van hun kennis en vaardigheden.

Tijdens de cursussen wordt basisinformatie aangeboden over de Nederlandse politieke stromingen, over het functioneren van politieke partijen en over het stelsel van de Nederlandse lokale democratie. Daarnaast is er ruimte om vaardigheden te ontwikkelen, zoals presenteren en debatteren. Doordat ervaren (allochtone) politici bij de cursussen betrokken worden, maken de deelnemers kennis met rolmodellen. Dat stimuleert om actief te worden en zich aan te melden bij een partij. Omgekeerd kunnen lokale politici zien welk potentieel er aanwezig is.

De uitreiking van de certificaten vindt plaats op donderdag 6 oktober om 21.30 uur in de raadszaal van het stadhuis in Almere, tijdens de plenaire raadsvergadering. Na de uitreiking is het mogelijk om de deelnemers vragen te stellen.

Noot voor de pers:

Neem voor meer informatie contact op met:

Nel van Dijk (IPP), tel. 06 53 98 4870, n.vandijk@publiek-politiek.nl of met Vivian Vijn (Griffie Almere), tel. 036 539 95 73, vvijn@almere.nl

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.