Gemeente Gilze en Rijen

Oktober 2005

* Nieuwe voetgangersoversteekplaats ten noorden van de Marijkestraat in Rijen

* Statenlaan in Rijen krijgt drie wegversmallingen
* Opnieuw voorbereidingsbesluit voor woningbouw Ridderstraat-Pastoor van de Boschstraat in Gilze
6 oktober 2005
Nieuwe voetgangersoversteekplaats ten noorden van de Marijkestraat in Rijen voetgangersoversteekplaats
Voetgangers steken nu al vaak over op het verkeersplateau

Het college heeft besloten om in de Hoofdstraat in Rijen een voetgangersoversteekplaats aan te leggen. Het is de bedoeling dat dit zebrapad op het verkeersplateau komt, dat ten noorden van de Marijkestraat ligt.

Het oversteken van de Hoofdstraat levert voor ouderen en kinderen veel problemen op. Burgers geven aan de oversteken nabij de Mariastraat, supermarkt C1000, de Pastoor Gillisstraat en ter hoogte van het Wilhelminaplein problematisch of zelfs gevaarlijk te vinden. De Verkeerscommissie heeft meerdere malen naar de genoemde situaties gekeken om mogelijke maatregelen in beeld te brengen.

Er zijn verschillende redenen waarom het college juist voor een zebrapad ten noorden van de Marijkestraat heeft gekozen.

De maximumsnelheid is er 30 km per uur. Er wordt regelmatig overgestoken omdat op die hoogte aan weerszijden van de Hoofdstraat winkels en andere voorzieningen liggen. Bovendien maken mensen al veelvuldig gebruik van het verkeersplateau om over te steken.

Bij het oversteken van de Hoofdstraat nabij Mariastraat, supermarkt C1000 en Pastoor Gillisstraat zijn minder grote voetgangersstromen aanwezig. Bovendien is dit gebied aangegeven als vijftig-kilometerzone.
6 oktober 2005
Statenlaan in Rijen krijgt drie wegversmallingen Burgemeester en wethouders hebben besloten om in de Statenlaan in Rijen drie wegversmallingen aan te laten leggen. De Werkgroep Verkeersoverlast Statenlaan had om maatregelen gevraagd, die de overlast van vooral het vrachtverkeer zouden verminderen.

De verkeersproblematiek ter plaatse staat in nauwe relatie tot de ontwikkeling van de Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen. Nu de voorbereidingen daarvoor meer tijd in beslag nemen en de realisatie gepland is voor 2007, is tot deze wegversmallingen besloten.

Na het houden van een bewonersavond heeft de werkgroep voorgesteld om de drie versmallingen op het weggedeelte tussen de Heikantsestraat en de Hoofdstraat te realiseren. Het college volgt dit voorstel. 6 oktober 2005
Opnieuw voorbereidingsbesluit voor woningbouw Ridderstraat Pastoor van de Boschstraat in Gilze
In het gebied Ridderstraat Pastoor van de Boschstraat in Gilze is de bouw gepland van starterswoningen en een woonvoorziening met appartementen ten behoeve van Amarant. Om dit project mogelijk te maken, stelt het college de gemeenteraad voor nogmaals een voorbereidingsbesluit te nemen. De termijn van een eerder door de raad genomen besluit verloopt binnenkort, doordat de procedure rond de bouw en het maken van de definitieve bouwplannen vertraging hebben opgelopen.

Intussen is er wel een informatieavond voor bewoners geweest, heeft het plan voor inspraak ter inzage gelegen en zijn opmerkingen onder andere over parkeren en speelvoorzieningen in de uitwerking meegenomen. De plannen doorlopen nu nog de resterende stappen in de gebruikelijke procedure. Omdat de 35 Ke-contour van vliegbasis Gilze-Rijen (de geluidszone) vlakbij dit gebied ligt, dient de gemeente bovendien bij de provincie ontheffing aan te vragen.