Gemeente Harderwijk


De raad besloot...

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 15 september jl. de volgende besluiten genomen:

- De raad heeft de Detailhandelsvisie vastgesteld. Hierin staat waar de gemeente detailhandel wil stimuleren of tegengaan en hoe de gemeente dat wil doen. Het gaat onder andere om de winkels in de binnenstad, winkelcentra in de wijken en perifere detailhandel (zoals tuincentra, bouwmarkten; kortweg PDV). Het college heeft op verzoek van de raad toegezegd de Detailhandelsvisie op enkele punten aan te passen. Hierbij gaat het om het tegengaan van perifere detailhandel op het industrieterrein en coulance tegenover bestaande perifere detailhandel op locaties die niet als PDV-locatie zijn aangemerkt. De raad heeft het college in een motie gevraagd om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor verbetering van de winkelroute in de binnenstad en de uitkomsten van dit onderzoek te betrekken bij de plannen voor de verfraaiing van de binnenstad (Binnenstadsvisie). Ook heeft de raad het college in een motie opgeroepen het winkelcentrum Drielanden met de grootst mogelijke voortvarendheid te realiseren.

- De raad heeft het Masterplan Groenzoom vastgesteld. In dit plan staat de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het grensgebied tussen Harderwijk en Ermelo beschreven; dat wil zeggen waar komt groen en waar komt bebouwing? Het plan is in samenwerking met Ermelo ontwikkeld. Het college heeft op verzoek van de raad toegezegd rekening te houden met de wensen van de raad ten aanzien van de invulling van de Kop van de Groene Zoom. Deze wensen zijn vraaggericht en niet voor leegstand bouwen, bijdrage aan de werkgelegenheid, inpassing in de groene omgeving en de kwaliteit van de bebouwing.

- De raad heeft de schadebeoordelingscommissie gevraagd advies uit te brengen over het verzoek om planschade van de heer en mevrouw Kok en de heer Bos. Het verzoek om schadevergoeding hangt samen met het gewijzigde planlogische regime door de vaststelling van het bestemmingsplan Drielanden Oost.

- De raad heeft Ernst & Young als accountant aangesteld om met ingang van 1 januari 2005 de jaarrekening te controleren. De raad was hiertoe al sinds 2004 bevoegd, maar in verband met de contractuele verplichtingen met de vorige accountant kon dit niet eerder plaatsvinden.

- De raad heeft ingestemd met het voorstel om voor 15 jaar een geldlening van maximaal 25 miljoen euro af te sluiten.

- De raad heeft besloten de huidige IZA regeling (ziektekostenverzekering voor ambtenaren) op te heffen in verband met de verandering van het zorgstelsel. Per 1 januari 2006 zijn alle ingezetenen van Nederland verplicht zich te verzekeren bij een privaatrechtelijke zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor het personeel van de gemeente Harderwijk.

- De raad heeft mevrouw C.H. van Straten met ingang van 1 augustus 2005 benoemd tot secretaresse van de raadsgriffier voor 18 uur per week.

Dit is een beknopte populaire samenvatting van een aantal raadsbesluiten. De volledige officiële raadsnotulen vindt u binnenkort op onze website.

Voor meer informatie kunt u de raadsgriffier bellen, tel. 411 317.