Politie Gelderland-Zuid

Politie rond onderzoek naar veelpleger af

Culemborg 06-10-2005 - (01)

Deze week heeft de politie het onderzoek afgerond naar meerdere misdrijven, waarvan een 25-jarige man uit Culemborg verdacht wordt. De man staat bekend als veelpleger en hem worden 10 misdrijven ten laste gelegd.

In de periode van 9 augustus tot 13 september zijn verschillende vernielingen aan auto's gepleegd, mishandelingen, bedreigingen en auto-inbraken. De misdrijven vonden allemaal in Culemborg plaats. Door de benadeelden is aangifte daarvan gedaan bij de politie. Drugs- en alcoholgebruik lagen veelal ten grondslag aan de misdrijven.

Spiegelconfrontatie
In het onderzoek heeft de politie naast de aangevers ook verschillende getuigen gehoord. Daarbij zijn ook spiegelconfrontaties gehouden. Zon spiegelconfrontatie vindt op het politiebureau plaats.

Daarbij kijkt een aangever of getuige door een spiegel naar de aangehouden verdachte, zonder dat deze de kijker kan zien. Het resultaat van een confrontatie wordt bij het proces-verbaal gevoegd.

Veelpleger

Uit het politieonderzoek bleek dat deze verdachte zich veelvuldig schuldig maakt aan misdrijven. In verband met afspraken over veelplegers, is de verdachte in bewaring gesteld door de rechtbank.

Bij de aanpak van veelplegers staat een persoonsgerichte aanpak voorop. Voorkomen moet worden dat een jongere uitgroeit tot een veelpleger. Jeugdige veelplegers zullen zo snel mogelijk worden aangepakt met effectieve straffen om zo het veelplegen te stoppen en te voorkomen dat zij een criminele carrière opbouwen. Meerderjarige veelplegers krijgen te maken met een langere vrijheidsbeneming en programmas die tot gedragsverandering moeten leiden.