Gemeente Assen


Asser aanpak overlast succesvol

ASSEN, 6 oktober 2005

Assen pakt ernstige overlast aan. De gezamenlijke aanpak waarbij gemeente, politie en woningcorporaties samen optrekken werpt vruchten af. In Assen worden zo oplossingen 'op maat' gecreëerd voor de diverse overlastsituaties die zich voordoen.

Voorzover bekend is Assen de eerste gemeente die met een integrale werkwijze deze problematiek zo succesvol bestrijdt. Naar verwachting zal deze "Asser aanpak" als voorbeeld gaan dienen voor andere
-middelgrote- gemeenten.

Kenmerk van de Asser aanpak is het integraal optreden in gevallen van structurele overlast waarvan een buurt of hele wijk hinder ondervindt. Afhankelijk van de situatie worden naast de vaste partners
-gemeente, politie, Stichting Woningbeheer Assen, Actium en Omnia wonen - ook andere organisaties betrokken zoals bijvoorbeeld het maatschappelijk werk, de GGz en het energiebedrijf. De Asser aanpak kent een aantal vastomlijnde stappen. Omdat overlastsituaties nogal van elkaar kunnen verschillen zal de oplossing in de praktijk ook per geval anders uitpakken.

Bij de integrale aanpak van structurele overlast worden ook de 'slachtoffers', meestal de wijkbewoners uitdrukkelijk en actief betrokken. Zo kunnen zij deelnemen in een werkgroep samen met de professionele partners.

In het algemeen worden overlastveroorzakers eerst aangesproken op hun gedrag. Haalt dat niets uit dan volgt een schriftelijke waarschuwing van de burgemeester. Snel na deze brief volgt een nieuwe brief waarin maatregelen worden aangekondigd. Afkomstig van de burgemeester die sluiting van de woning of een verblijfsontzegging aanzegt, of van de woningcorporatie die opzegging van de huur aankondigt.

De Asser aanpak wordt bijvoorbeeld toegepast in geval van overlast door hennepkwekerijen, pitbulls, hangplekken en leegstaande panden.