Gemeente Westerveld

6-10-2005
Nieuws van de raad

De raad vergaderde op 29 september. Hieronder de belangrijkste discussiepunten. De vergaderstukken kunt u elders lezen op onze website.
Werkwijze gemeenteraad aangepast
De raad heeft enkele veranderingen vastgesteld in de eigen manier van werken. De raadscommissie is afgeschaft en de raad gaat meer themagericht aan de slag via werkgroepen. De raad wil als volksvertegenwoordiging de burgers op die manier meer en beter betrekken bij het raadswerk.

De nieuwe manier van werken wordt opgezet rond de driedeling:
- informatievoorziening

- opinievorming

- besluitvorming.

Bij belangrijke themaâs krijgt de informatievoorziening en opinievorming vorm door het instellen van tijdelijke werkgroepen, bijvoorbeeld een werkgroep over het beleid in het buitengebied.

In de regel zitten alle fracties in een werkgroep. Een werkgroep orienteert zich op wat er leeft, heeft overleg met burgers, organisaties, deskundigen, ambtenaren etc. De werkgroepen vervangen daarmee het werk van de oude raadscommissie, die in de praktijk te statisch bleek om âop maatâ themaâs te behandelen De uiteindelijke politieke afweging en besluitvorming vindt tenslotte plaats in de plenaire raad.

De fracties reageerden verschillend maar gingen wel akkoord met de nieuwe opzet. Alok van Loon (Progressief Westerveld) zag de nieuwe opzet als een stap op weg naar bestuurlijke vernieuwing, waarbij de raad dichter bij de burgers opereert. Zij vroeg aandacht voor meer een betere communicatie. Monique Smidt (CDA) benadrukte dat een structuurverandering alleen niet voldoende is; ook de cultuur en de communicatie moeten hierop worden aangepast. Ook Maaike Bakker (PvdA) wees op de noodzaak dat iedereen zich gaat inzetten om de nieuwe opzet te laten slagen. Henk Borgers (VVD) hoopte dat de nieuwe opzet het primaat van de politiek versterkt en wees op de noodzaak de politieke discussie wel in de raad te blijven voeren. Ook Gemeentebelangen stemde bij monde van Jelle de Haas graag in met het voorstel.

De raad gaat in februari de nieuwe opzet evalueren en de uitkomst daarvan wordt overhandigd aan de nieuwe gemeenteraad, die na de verkiezing in maart 2006 zal aantreden.

Planschade als gevolg van bestemmingsplannen
Op verzoeken om planschade werd tot nu toe door de gemeenteraad beslist. Als gevolg van de nieuwe, dualistische, verhouding tussen raad en college gebeurt dit in het vervolg door het college.

De wet kent een drempelbedrag van ⬠300,- die een aanvrager moet betalen voor het behandelen van een aanvraag. Het college stelde voor dit bedrag op ⬠100,- te bepalen voor mensen met een minimum-inkomen.

Partijen waren hierover verdeeld: PvdA, Progressief Westerveld en Gemeentebelangen waren voor, het CDA en de VVD tegen. Het CDA vond dat het voorstel niet was afgestemd op het gemeentelijk minimabeleid en men vroeg zich af waarom hier wel een lager bedrag moet gelden en bijvoorbeeld bij een aanvraag om bouwvergunning niet. De VVD is niet voor deze vorm van inkomenspolitiek en zoekt het liever in maatwerk als iemand dit bedrag niet kan betalen. Het voorstel werd aangehouden wegens staking van de stemmen (6 om 6) en komt de volgende keer opnieuw aan de orde.

Stemwijzer Westerveld
Na afloop van de raadsvergadering besprak de werkgroep lokale democratie een voorstel om mee te doen aan een gemeentelijke stemwijzer bij de raadsverkiezingen in 2006.

De politieke partijen waren hierover benaderd. Een stemwijzer kan alleen ontwikkeld worden als alle politieke partijen meedoen. Die bereidheid is er en bij de komende raadsverkiezingen kunt u dus een stemwijzer gebruiken als hulpmiddel bij de stem die u in maart kunt uitbrengen. U hoort daarover binnenkort meer.

Agenda
De volgende raadsvergadering is op 27 oktober.

Andere activiteiten zijn de presentatie van het woonplan op 12 oktober, een informatieve bespreking met de Stichting Welzijn Westerveld (19 oktober), en een informatieve bijeenkomst over de samenwerking met Steenwijkerland op het terrein van sociale zaken (19 oktober).

Op 2 november is er een informatieve bijeenkomst over de begroting 2006. De begroting wordt vervolgens besproken in de aparte raadsvergadering op 10 november.
De besprekingen beginnen om 20.00 uur

Wilt u een bijeenkomst als belangstellende bijwonen dan bent u welkom; het is wel praktisch om tevoren even contact op te nemen met de griffier (Simon Ronda, tel.349350), bij wie u ook terecht kunt voor andere vragen over de gemeenteraad.