Provincie Utrecht

Vacatures

Provincie Utrecht brengt partijen samen in armoedebestrijding

6-10-2005 -

Succesvolle provinciale bijeenkomst in navolging Landelijke Denktank Armoedebestrijding

`Meedoen mogelijk maken' is het motto van de projecten die dit najaar starten met ondersteuning van het provinciale programma de Sociale Agenda. De projecten zijn vooral gericht op het voorkomen dat jongeren van 0 tot 25 jaar buiten de boot vallen vanwege armoedeproblematiek. Tijdens de eerste bijeenkomst van de DOE-tank Armoede op 4 oktober 2005 wisselden deskundigen die in hun dagelijks werk met armoede te maken hebben, kennis en ervaringen uit.

Armoedeproblematiek krijgt veel aandacht van de landelijke politiek en staat ook op de provinciale agenda. In vervolg op de landelijke Denktank Armoedebestrijding organiseert de provincie Utrecht een eigen provinciale DOE-tank Armoede gericht op concrete projecten. De DOE-tank brengt de deskundigheid in de provincie samen en is gericht op het ondersteunen van nieuwe kansrijke projecten.

Startschot projecten 2005
Gedeputeerde Kamp: `De twee ingangen waarvoor de provincie Utrecht heeft gekozen in de armoedebestrijding zijn preventie en jeugd. Deze keuze zien we terug in de projecten die dit jaar van start gaan. Als provincie hopen wij andere gemeenten en instellingen te stimuleren om ook in 2006 op dit gebied projecten te initiëren.' Met deze woorden gaf de gedeputeerde het startschot voor de presentatie van de projecten die met ondersteuning van de Provincie Utrecht gaan beginnen of inmiddels zijn begonnen.

De eerste presentatie, `Omgaan met geld', betreft een preventieproject dat wil voorkomen dat jongeren in problematische schuldsituaties terechtkomen en hun toekomstperspectief verliezen. In gastlessen leren jongeren hoe zij verstandig met geld moeten omgaan. Daarnaast start dit jaar ook het project `Meedoen met buitenschools leren', waarin gemeenten onderzoeken wat het huidige aanbod is van buitenschoolse activiteiten en hoe zij deelname van kansarme kinderen hieraan kunnen bevorderen. In het derde project, `Invoegen op de digitale snelweg', gaat het er om gemeenten te stimuleren computers en internet toegankelijker te maken voor gezinnen die daarvoor zelf geen financiële middelen hebben. Kunstexpress Maatjesproject, het vierde project dat zich op de bijeenkomst van de DOE-tank presenteerde, is bedoeld voor kinderen van 9-13 jaar uit gezinnen waar geen geld is voor kunsteducatie. Een schooljaar lang gaan deze kinderen met een `maatje' - studenten Creatieve Therapie aan de Hogeschool van Utrecht
- op onderzoek uit in de kunstwereld. En in het laatste project zet de provincie in op een provinciebreed jeugdsportfonds door zoveel mogelijk `matches' tot stand te brengen tussen geïnteresseerde gemeenten in de provincie Utrecht en het Jeugdsportfonds Utrecht.

Nieuwe kansen in 2006
Aan deze eerste DOE-tank bijeenkomst werkten mee de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, de gemeente Zeist, Forum, GG&GD, Jeugdgezondheidszorg, Jeugdsportfonds Utrecht, Kredietbank Utrecht, Leger des Heils, Protestante Kerk Nederland, RK Kerken, Stichting De Arme Kant, Stichting Leergeld, Stichting Noodhulp Utrecht, Stichting MIU, Stichting Schakels, en Stichting Two Get There. Gezamenlijk is gewerkt aan ideeën die kunnen leiden tot nieuwe projecten in 2006, of nieuwe vormen van samenwerking en praktische oplossingen. Zoals de inzet van bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen, het invoeren van alternatieve betalingsmogelijkheden voor kansarme gezinnen, of een bruikbare wegwijzer voor professionals.

Doel van de DOE-tank is om van `denken' naar 'doen' te komen. De provincie Utrecht daagt maatschappelijke partners uit om nieuwe initiatieven kenbaar te maken.

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 26 23

Laatst gewijzigd op 06-10-2005. Paginabeheer: Wilma Heideman