Radio nederland wereldomroep

Wereldomroep over pósitieve gevolgen migratie

HILVERSUM - De Wereldomroep besteedt de hele maand oktober in de radio-uitzendingen en op de websites in zes talen wereldwijd aandacht aan het thema migratie. Hierbij ligt de nadruk vooral op de positieve gevolgen van migratie, zoals de culturele verrijking van een land dankzij de komst van nieuwe bevolkingsgroepen. Vandaag gaat de themamaand van start met een lezing van schrijver Adriaan van Dis en journalist/essayist Anil Ramdas bij de Wereldomroep.

Tijdens zijn lezing zegt Adriaan van Dis onder meer over migratie: 'Mijn moeder - nu ruim 95 - was vroeger een groot bewonderaar van Frederik van Eeden. Zij wees mij eens op een uitspraak van hem: 'Er komt een tijd dat alle volkeren der aarde zich zullen mengen tot één beschaving en één volk.'

Sinds de oprichting van de Wereldomroep is één van zijn primaire taken het bedienen van (geëmigreerde) Nederlanders in den vreemde. Algemeen directeur Jan Hoek: 'Omdat overal ter wereld migratiestromen zijn, is het onderwerp ook relevant voor de Engelse, Latijns-Amerikaanse, Indonesische, Caribische en Indonesische doelgroepen van de Wereldomroep.'

Migratie is sinds de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh een veelbesproken onderwerp in het dagelijkse Nederlandse nieuws en in het nieuws over Nederland in het buitenland. 'Dit nieuws beïnvloedt de internationale beeldvorming op de Nederlandse samenleving. Wij vinden het belangrijk om internationaal ook eens een tegengeluid over migratie in Nederland en Europa te laten horen, want succesverhalen zijn er ook. Zo is onze eigen omroeporganisatie een sprekend voorbeeld van hoe mensen - afkomstig uit alle delen van de wereld - op een goede manier met elkaar samenwerken,' aldus Jan Hoek. Bij de Wereldomroep zijn journalisten werkzaam van 21 verschillende nationaliteiten.

Tijdens de themamaand zijn onder meer bijdragen te beluisteren over de migrantenradiozender FUNX, over Surinaamse migranten van en naar Suriname en over de opening van een wooncomplex voor Indische Nederlanders in Houten. Verder interviewt de Nederlandstalige redactie de Nederlands-Chinese schrijfster Lulu Wang over haar nieuwste roman Bedwelmd. In de vorm van een liefdesverhaal laat Lulu Wang de Nederlandse en Chinese cultuur elkaar letterlijk en figuurlijk bedwelmen.

De Engelse redactie zendt onder meer een documentaire uit over hoe de komst van migranten in de Gouden Eeuw de Nederlandse cultuur heeft beïnvloed en hoe dit is terug te zien in het werk van schilders als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. En de Latijns-Amerikaanse afdeling portretteert in het culturele programma 'Voces' de Venezolaanse zangeres en schrijfster Their Añez Ferrer, die Latijns-Amerikaanse muziekstijlen vermengt met westerse melodieën.

In het Nederlandstalige migratiedossier op internet staan diverse portretten van migranten, emigranten en remigranten uit verschillende delen van de wereld. Verder staat er uitgebreide (algemene) informatie over migranten in Nederland. Zie het migratiedossier op www.wereldomroep.nl.