Gemeente Gouda


gemeente en woonpartners klaar voor nieuwbouw uiverplein (5/10/2005)

medaillewinnaar rutger smith verricht eerste sloophandeling

Normaal gesproken gooit Rutger Smith, de zilveren medaillewinnaar kogelstoten op het WK Atletiek van 2005, met discussen en kogels. Op 5 oktober ging hij aan de slag met een grote sloopkogel. Hij verrichtte namelijk de eerste sloophandeling voor het Uiverplein in Gouda. Samen met de ondertekening van een realisatie-/ruilovereenkomst door René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, en wethouder Ton van Huut stond deze handeling symbool voor de start van een nieuwe fase: de nieuwbouw op het Uiverplein.

wijkontwikkeling

Korte Akkeren en Gouda Oost zijn twee Goudse wijken waar wonen, werken en winkelen de komende jaren worden opgewaardeerd, verbeterd of vernieuwd. Onder de noemer wijkontwikkeling werken de gemeente Gouda en de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners samen aan een beter leefbare wijk in 2015. Het nieuwbouwproject aan het Uiverplein maakt hier deel van uit.

Woonpartners en de gemeente gaan het Uiverplein grondig opknappen. Op dit moment staan op deze locatie nog 144 verouderde, goedkope huurwoningen. Hiervoor in de plaats komen 152 nieuwe huur- en koopwoningen. Daarnaast wordt het openbaar gebied totaal heringericht, waaronder het straatpatroon, en wordt de nabijgelegen Mallemolen (nu nog een molenstomp) gerestaureerd. In de realisatie-/ruilovereenkomst staan onder andere afspraken over de condities waaronder wordt gebouwd, de financiële verplichtingen en hoe de partijen omgaan met beheer tijdens de herontwikkeling van het Uiverplein. Met de ondertekening van deze overeenkomst laten de gemeente en Woonpartners zien achter de gemaakte afspraken te staan, waardoor de sloop en nieuwbouw van start kan gaan.

minder eenzijdig woningaanbod

Op dit moment is het woningaanbod op het Uiverplein nog heel eenzijdig. Het aantal woningen met markt-conforme huren en koopwoningen is te beperkt. Datzelfde geldt voor het aantal woningen voor senioren en zorgbehoevenden. Hierdoor trekken mensen weg uit de wijk op zoek naar kwalitatief betere woningen. De gemeente Gouda heeft daarom in de Structuurvisie Korte Akkeren van 2004 aangegeven dat de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving omhoog moet. Het sloop- en nieuwbouwplan voor het Uiverplein speelt in op de behoefte aan onder meer ruimere woningen, koopwoningen en seniorenwoningen. De bewoners kunnen na de nieuwbouw in hun wijk terugkeren. Het nieuwbouwproject heeft bovendien nog een gunstig neveneffect; het bevordert de doorstroming van huur- naar koopwoningen, waardoor er meer huurwoningen vrijkomen.

bijzondere woonvorm

Aan het Uiverplein komen in totaal 152 nieuwe woningen, waarvan zestig procent koop en veertig procent huur, in de prijsklasse vanaf 575 euro. Het nieuwbouwplan omvat bovendien een woonproject voor mensen met een verstandelijke handicap. Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Stichting GEMIVA/SVG. Woonpartners en GEMIVA/SVG hebben op 5 oktober een intentieovereenkomst ondertekend, om dit project mogelijk te maken.

betrokkenheid bewoners

Zowel de gemeente als de woningcorporatie vinden het belangrijk dat ook omwonenden vanaf het begin betrokken zijn bij de verdere uitwerking van het plan. De huurdersbelangenorganisatie Woonbelang Hollands Midden heeft deelgenomen in de projectgroep waarin de gemeente en Woonpartners samen het plan hebben voorbereid. Daarnaast praten belanghebbenden, waaronder bewoners, onder andere mee over de inrichting van de openbare ruimte, over de inrichting van de bouwplaats en het tijdelijk beheer van de bouwplaats.

verdere planning


· start sloop: medio oktober 2005


· eerste paal: derde kwartaal 2006


· oplevering eerste woning: derde kwartaal 2007
· oplevering project: vierde kwartaal 2007.