Gemeente Breda

Convenant moet meer veiligheid brengen op school

Veilige scholen in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Aan deze doelstelling hebben verschillende partijen het afgelopen jaar gewerkt.

Die inspanningen zijn nu vertaald in een convenant, dat op 6 oktober is ondertekend door vertegenwoordigers van gemeenten, politie, schoolbesturen, Openbaar Ministerie en Buro Halt. In het convenant worden samenwerkingsafspraken en concrete acties vastgelegd.

Vorig jaar zijn de verschillende partijen, op initiatief van de Bredase wethouder Marja Heerkens, om de tafel gaan zitten. Het regionale samenwerkingsverband van vmbo-scholen (RSV Breda e.o.) heeft dat vervolgens - in overleg met alle partijen - uitgewerkt in het nu ondertekende convenant. Daarbij is het voorbeeld van de gemeente Oosterhout gevolgd, waar al eerder een dergelijk convenant is gesloten.

In het convenant is onder andere bepaald hoe de betrokken partijen samenwerken. Zo krijgt bijvoorbeeld iedere school een eigen schoolagent', die regelmatig aanwezig is en overleg voert met de school. Bijzonder is dat de weg tussen huis en school voortaan tot het domein van de school wordt beschouwd. Als een leerling daar over de schreef gaat, kan dat (ook) door de school worden bestraft.

De partijen hebben vastgelegd dat alle leerlingen, ouders en docenten goed op de hoogte worden gebracht van de afspraken die binnen de school zijn gemaakt. Denk aan gedragsregels, de toegang tot vertrouwenspersonen, maar ook aan de manier waarop tegen diefstal en agressie wordt opgetreden. Verder start Buro Halt een campagne, met als titel: Er zijn grenzen, punt uit!. In scholen en jongerenontmoetingsruimten worden posters opgehangen en flyers uitgedeeld. Buro Halt en de politie gaan daarnaast ook zelf voorlichting geven op de deelnemende scholen.

Uitbreiding convenant

Het convenant is gesloten voor een periode van vijf jaar, met de intentie om het daarna voort te zetten. Vanaf de start zullen alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio gaan deelnemen en worden de omringende gemeenten er bij betrokken. Dat laatste is van belang vanwege het feit dat veel leerlingen afkomstig zijn uit deze gemeenten rondom Breda, Etten-Leur en Oosterhout. Verder is het de ambitie om welzijnsinstellingen bij de afspraken te betrekken, zodat jongeren bijvoorbeeld ook in andere ontmoetingsruimten met dezelfde afspraken te maken krijgen.

Breda, 6 oktober 2005

Te downloaden:

* Convenant Scholen en Veiligheid versie 4 okt def.pdf