Het Nederlandse Rode Kruis

06 oktober 2005
Gehandicapten genieten van Martinair-dag op Mallorca

Vliegen is voor veel gehandicapten een droom. Martinair en het Rode Kruis maakten het mogelijk

Martinair stelt jaarlijks voor één dag een van hun vliegtuigen met bemanning beschikbaar. Deze speciale dag is bedoeld voor mensen waarvoor vliegen een droom is. Een droom die moeilijk te realiseren is door bijvoorbeeld de fysieke beperkingen van een handicap. De tocht ging naar Mallorca.

Een droom realiseren
Ruim vijftig chronisch zieken en gehandicapten gingen mee op reis. De passagiers werden zonodig uit hun rolstoel geholpen en in een gewone vliegtuigstoel getild. Vooral de vliegreis was voor velen een hele ervaring. Een aantal mensen hadden nog nooit gevlogen. Ook voor de 79-jarige heer Lem was het vliegen een hoogtepunt. "Mijn droom was altijd om nog een keer in mijn leven te vliegen. Die droom is nu uitgekomen. Ik ben zo blij!"

De reis ging naar Mallorca, waar men op de boulevard kon flaneren

We hadden nog nooit gevlogen dus dit is een fantastische ervaring. Vijf jaar geleden heb ik mijn beide benen verloren en leek het helemaal niet meer mogelijk vanwege mijn handicap., vertelt Dirk van Eik. De 17-jarige René Blokker zit in een rolstoel vanwege een spierziekte. Voor hem had het vliegen nog een ander doel. "Als ik de vliegreis aankan met mijn handicap kan ik met mijn ouders volgend jaar op vliegvakantie. Het ging hartstikke goed, dus de test is geslaagd!

Pootje baden in zee
Op Mallorca werd genoten van een buffet en konden de gasten flaneren en shoppen op de boulevard. Maar het hoogtepunt was het bezoek aan het strand. Dankzij de hulp van de vliegtuigcrew en een aangepaste rolstoel konden een aantal gehandicapten zelfs voor het eerst van hun leven de zee in. "Wat een geweldige ervaring, ik was nog nooit in zee geweest!, vertelt één van de badgasten, die het water in getild werd door de piloten van Martinair. De natte uniformen van de crew van Martinair leverden veel hilariteit op.

Met hulp van Rode Kruis-vrijwillligers en Martinairstewardessen kun je in je rolstoel ook best pootjebaden

De passagiers zijn de hele dag bijgestaan door vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis, waaronder een arts en verpleegkundigen. Ook de vliegtuigcrew stelde gratis hun tijd ter beschikking. Het was een fantastische dag, vertelt Rode Kruis-directeur Cees Breederveld bij terugkeer op Schiphol. De gasten hebben enorm genoten, dat staat van de gezichten af te lezen en daar gaat het allemaal om."

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Wilt u ook mee op vakantie? Meer informatie over de vakanties.