Universiteit Maastricht

6 oktober 2005
Cor Spreeuwenberg nieuwe algemeen directeur iRv Prof. dr. Cor Spreeuwenberg, hoogleraar Eerste en tweede lijns zorg aan chronisch zieken aan de Universiteit Maastricht, is benoemd tot algemeen directeur van het iRv, het Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap in Hoensbroek.

Prof. dr. Cor Spreeuwenberg, hoogleraar Eerste en tweede lijns zorg aan chronisch zieken aan de Universiteit Maastricht, is benoemd tot algemeen directeur van het iRv, het Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap in Hoensbroek. Per 1 december 2005 volgt hij de huidige algemeen directeur, Prof.dr. W.J.A. van den Heuvel, op. Als ervaren bestuurder met een uitgebreid (inter)nationaal netwerk zal hij verder vorm geven aan de ontwikkeling van het iRv.

Net als zijn voorganger zal Cor Spreeuwenberg de functie van hoogleraar combineren met die van algemeen directeur. Van den Heuvel is hoogleraar Revalidatie en Handicap aan de UM. Per 1 december gaat hij voor beide functies met vervroegd pensioen. Van oudsher werken kenniscentrum en Universiteit Maastricht nauw samen op het gebied van onderzoek. Het iRv wil door toegepast onderzoek en actieve kennis- en informatieoverdracht de participatie en de kwaliteit van leven van mensen met functionele beperkingen vergroten.

Cor Spreeuwenberg (1944) was onder meer voorzitter van de commissie Revalidatie van de Raad voor het gezondheidsonderzoek (RGO) en lid van de Nationale Commissie Chronisch Zieken (NCCZ). Hij studeerde tijdens en na een dienstverband bij de Koninklijke Luchtmacht als officier-gevechtsleider geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1973 vestigde hij zich als huisarts in Emmen en vanaf 1978 in Nieuwegein. In dat jaar trad hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker in dienst van de Rijksuniversiteit Utrecht waar hij in 1981 promoveerde op het proefschrift huisarts en stervenshulp. Vervolgens was hij van 1983 tot 1987 hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit en van 1987 tot 1997 hoofdredacteur van Medisch Contact, het weekblad van de KNMG.
Nadat hij in 1993 zijn praktijk als huisarts had beëindigd, werd hij in 1994 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de UM, met als opdracht integratie geneeskundige zorg tussen de eerste en tweede lijn aan chronisch zieke patiënten.
Sinds 1997 is Cor Spreeuwenberg fulltime in dienst van de Universiteit Maastricht. In eerste instantie was hij voorzitter van het cluster Zorgwetenschappen en verantwoordelijk voor het nieuwe curriculum Zorgwetenschappen. Sinds 2000 is hij gewoon hoogleraar. Van 1 januari 2001 tot 1 januari 2004 was hij decaan van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met prof.dr. Cor Spreeuwenberg, tel. 043 3881830, e-mail: C.Spreeuwenberg@ZW.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl..Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine