Bartiméus


een bijzondere ervaring voor zienden

Dineren in het Donker een bijzondere ervaring voor zienden

Bartiméus doet het licht uit tijdens het eten
Bartiméus viert dit jaar zijn 90-jarig jubileum en organiseert in dit kader van 4 tot en met 22 oktober: dineren in het donker. In samenwerking met Figi is dit diner niet alleen een culinaire ontdekkingstocht, maar ook een ontdekkingstocht voor de zintuigen. Bartiméus vraagt hiermee aandacht voor de positie van slechtziende en blinde mensen in de samenleving.

Mensen die slechtziend of blind zijn staan midden in het leven en grijpen alle kansen aan zich te ontwikkelen met hun beperking. Meedoen in de samenleving met een visuele beperking is goed mogelijk, maar vraagt extra inspanning. Tijdens het diner in het donker zult u beseffen dat het heel goed mogelijk is om deel te nemen aan activiteiten die normaal zijn afgestemd op een visueel ingestelde wereld.

De avond start om 19.00 uur aan een zespersoonstafel in een smaakvolle, maar aardedonkere ruimte van Slot Zeist. Voor het bedienen van het diner en in verband met de veiligheid kan het aanwezige personeel wél zien met behulp van nachtkijkers. Zij kunnen dus zien of iemand vragen heeft. Het viergangendiner is prachtig opgemaakt, maar de bezoeker weet vooraf niet wat er op het bord ligt. Na iedere gang is er dan ook een uitleg over het gerecht door Figi's chefkok.

Voor sommige mensen kan de totale duisternis beklemmend of beangstigend zijn. Deskundige begeleiding van Bartiméus is aanwezig en onze gasten kunnen rekenen op alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn.

Meer informatie over dineren in het donker en ervaringen van anderen vindt u op www.dinereninhetdonker.nl.

Achtergrondinformatie

Is het zicht beperkt? Dan op een andere manier! Het zicht is slechts één van de zintuigen waarmee mensen zijn uitgerust. Om het gemis aan visuele informatie te compenseren maken blinde en slechtziende mensen meer en intenser gebruik van de andere zintuigen. Zij beluisteren hoe groot een ruimte is, ruiken waar de bakker is, tasten de route af die zij moeten lopen en voelen de vormen van voorwerpen. Sommige compensaties leren zij als vanzelfsprekend aan. In andere gevallen hebben zij daarbij ondersteuning nodig. Al 90 jaar doen mensen een beroep op Bartiméus voor ondersteuning. Bartiméus is ervan overtuigd dat deelnemers na afloop van een diner in het donker een ervaring rijker zijn. Een belevingswereld zonder zicht hoeft namelijk niet armer of beperkter te zijn; met behulp van een beter gebruik van andere zintuigen ontstaat er juist een andere en rijkere belevingswereld.

Bartiméus
Bartiméus verleent onderwijs, zorg en dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn. In 2005 bestaat Bartiméus 90 jaar. Als één van de jubileumactiviteiten is Dineren in het Donker opgezet. Bartiméus ondersteunt slechtziende en blinde kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken. Dit geldt ook voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking. De missie van Bartiméus is: Wanneer leven, leren, werken met een visuele beperking tot vragen leidt, is Bartiméus beschikbaar voor een passend, persoonlijk en professioneel antwoord.

Figi
Figi is een geavanceerd en multifunctioneel congrescentrum, theater en hotel in het hart van Nederland, geworteld in een rijke traditie.

Univé
Dineren in het donker is mede mogelijk gemaakt door Univé.