Grenzen voor afval open per 1 januari 2007

Bureau en zo

Rotterdam, 6 oktober 2005

Van Geel koerst af op open grenzen in 2007

Woensdagavond 5 oktober is dan eindelijk de kogel door de kerk: Directeur-Generaal Milieu Hans van der Vlist maakt bekend dat de grenzen voor huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval opengaan op
1 januari 2007. Dat zegt hij uit naam van Staatssecretaris Pieter van Geel tijdens de tweede Afvalconferentie.

Tijdens de goed bezochte Afvalconferentie 2005 vertelt Van der Vlist eerst te willen afwachten wat Duitsland met de ondercapaciteit doet voordat de Nederlandse overheid de grenzen open stelt. In het Landelijk afvalbeheerplan staat dat de grenzen opengaan op 1 januari 2006 mits er een gelijkwaardig speelveld is gerealiseerd. Staatssecretaris Van Geel stuurt de Tweede Kamer een brief waarin hij aangeeft de grenzen op 1 januari 2007 open te stellen om in 2006 het stortbeleid in Nederland en Duitsland beter met elkaar te harmoniseren. Voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven, Jan Hendrik Klein Molekamp vraagt tijdens de afvalconferentie om zekerheid over het opengaan van de grenzen vanaf 2007. Nu is het aan de Tweede Kamer om de definitieve beslissing te nemen.

De tweede editie van de Afvalconferentie vond plaats op 5 oktober 2005 in De Doelen in Rotterdam. Het ministerie van VROM en de Vereniging Afvalbedrijven, in samenwerking met de NVRD zijn de initiatiefnemers van deze jaarlijkse conferentie op de eerste woensdag in oktober. De volgende conferentie vindt plaats op 4 oktober 2006.

Einde persbericht