Vereniging Nederlandse Gemeenten

VERDEELMODEL WMO IN SEPTEMBERCIRCULAIRE GEMEENTEFONDS

In de septembercirculaire gemeentefonds 2006 wordt een indicatie gegeven van de verdeling van het voor nieuwe Wmo-taken beschikbare budget in het jaar van invoering. In bijlage vijf van de circulaire staat een overzicht van de verdeling per gemeente, berekend aan de hand van de uitgaven die in 2004 binnen de grenzen van de gemeenten zijn gedaan voor de AWBZ-voorzieningen die overgaan naar de Wmo.

De bedragen vormen slechts een indicatie, omdat in het jaar van invoering gerekend wordt met de realisatiecijfers 2005. In de meicirculaire gemeentefonds 2007 worden actuele cijfers gepubliceerd. Voor de uitvoeringslasten is voorshands uitgegaan van 36 miljoen aan kosten. Dit bedrag is gebaseerd op de uitvoeringskosten van de instellingen die thans zijn belast met de uitvoering van AWBZ-regelingen. Wij pleiten nog voor een nader onderzoek naar de juistheid van dit bedrag. Na invoering van de Wmo zal door onafhankelijk onderzoek bij gemeenten worden gemonitord of dit bedrag toereikend is voor een doelmatige uitvoering. Zonodig zal achteraf een verrekening plaatsvinden van overschot of tekort.

Daarnaast is er een door onderzoeksbureau Cebeon opgesteld verdeelmodel gepubliceerd. Dit model bevat een aantal objectieve verdeelfactoren met behulp waarvan het nieuwe Wmo-budget in de toekomst kan worden verdeeld.

De VNG heeft in een eerste reactie opgemerkt dat het model solide oogt. Een definitief oordeel over het verdeelmodel houdt de VNG nog voor. In de eerste plaats moeten de herverdeeleffecten die uit de nieuwe verdeling voortvloeien goed in kaart zijn gebracht. In de tweede plaats wil de VNG de uitkomsten zorgvuldig bespreken met haar achterban en eventuele voorstellen tot aanpassing van het model goed wegen.

Onze commissies voor Gemeentefinanciën en Belastingen en Welzijn en Volksgezondheid hebben inmiddels kennis genomen van een eerste concept van het verdeelmodel. De commissies hebben nog geen oordeel kunnen en willen vellen. Beide commissies hebben wel aangedrongen op het uitvoeren van een plausibiliteittoets op het door Cebeon ontwikkelde verdeelmodel. Worden de uitkomsten voldoende verklaard, gelet op het onderliggende cijfermateriaal?

We zijn verheugd dat er in oktober en november voor gemeenten voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden waarin Cebeon, BZK en VWS het nieuw ontwikkelde verdeelmodel zullen toelichten. Op dat moment zullen ook de resultaten van het objectieve verdeelmodel beschikbaar zijn. Per gemeente is dan het herverdeeleffect te berekenen, zijnde het verschil tussen de score in de historische verdeling (bijlage vijf, septembercirculaire 2006) en de score in de objectieve verdeling. Bezoek van een voorlichtingsbijeenkomst bevelen wij de gemeenten van harte aan. Niet alleen wordt er inzicht verkregen in het ontwikkelde verdeelmodel, ook kunnen ideeën ter verbetering kunnen worden ingebracht. Uw reactie daar bepaalt mede ons oordeel.

De septembercirculaire gemeentefonds 2006 en het Cebeonrapport Verdeelsleutel decentralisatie eerste tranche middelen Wet maatschappelijke ondersteuning kunt u raadplegen op zowel de website van het ministerie van BZK als die van de VNG onder Wmo. Informatie over de voorlichtingsbijeenkomsten staat op de website van het Congres- en Studiecentrum VNG.