Platform Psychotherapie hoopvol over toezegging Hoogervorst

Ned ver voor psychiatrie

Utrecht, 6 oktober 2005

Platform psychotherapie hoopvol over toezegging Hoogervorst inzake pakketmaatregel psychotherapie

Het platform psychotherapie is hoopvol over de toezegging van minister Hoogervorst van VWS om verder onderzoek te doen naar de bevindingen van het platform over de negatieve effecten van de bezuinigingen op psychotherapie.

Deze toezegging deed de minister tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. Daar vond vandaag de evaluatie van de zogenaamde pakketmaatregel psychotherapie plaats. De toezegging volgde na een constructief overleg tussen het platform psychotherapie (de beroepsverenigingen Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten en Nederlands Instituut voor Psychologen) en het ministerie van VWS. De resultaten van het onderzoek zullen voor eind 2005 bekend zijn. Het platform verwacht dat de uitkomsten van het gemeenschappelijke onderzoek van VWS en de beroepsverenigingen van dien aard zullen zijn dat VWS niet om een versoepeling van de pakketmaatregel heen kan.

Het platform meldde gisteren dat ruim 16.000 patiënten met een psychiatrische stoornis onvoldoende psychotherapie ontvangen als gevolg van de bezuinigingen. De beroepsverenigingen becijferden dat de bezuinigingen de maatschappij over vijf jaar 1.1 miljard euro aan extra ziekteverzuim zullen kosten en 211 miljoen aan extra zorgkosten. Dit in plaats van de door VWS geplande bezuinigingen van 79 miljoen Euro per jaar.

Noot redacties: voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onze woordvoerder, de heer P. Knapen via mw. M. Smit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, tel. 030 - 28 23 303 of mw. M. Buitenhuis, secretaris Platform Psychotherapie, tel. 030 - 251 01 61. Zie