CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 6 oktober 2005

foto

Nuances in de politiek

Op 6 oktober organiseerde het CDA Rotterdam een debat over nuances in de politiek
Nuances in de politiek zijn soms ver te zoeken. Waar zijn ze gebleven? In Rotterdam kan je bijna dagelijks meemaken dat er weinig ruimte is voor nuances in de politiek, zo stelt Harm van den Born vast bij de opening van het debat in theater 't Kapelletje in Rotterdam-Noord. Na de inleidingen van Harm van den Born, Jos van Gennip (senator en vml. directeur van het WI voor het CDA), Willem Breedveld (journalist Trouw) en Leonard Geluk(Wethouder en lijsttrekker voor het CDA) werd er een discussie gehouden met de zaal.

Hieonder kunt u het verslag lezen van deze conferentie

Verslag miniconferentie "Nuances in de politiek" d.d. 6 oktober 2005

Harm van den Born: 'De politiek wordt schreeuwerig, hijgerig en probeert een stoerheid uit te stralen.'

Op 6 oktober organiseerde het CDA Rotterdam een debat over nuances in de politiek
Nuances in de politiek zijn soms ver te zoeken. Waar zijn ze gebleven? In Rotterdam kan je bijna dagelijks meemaken dat er weinig ruimte is voor nuances in de politiek, zo stelt Harm van den Born vast bij de opening van het debat in theater 't Kapelletje in Rotterdam-Noord. De samenleving verandert snel. De politiek wordt schreeuwerig, hijgerig en probeert een stoerheid uit te stralen. Iemand roept zo maar religie is het probleem of kunnen die thuislozen niet weg? Politiek en integriteit komen steeds verder van elkaar te staan'. In zijn analyse wijst Harm van den Born er op dat de schreeuwerige politiek een reactie is op de wens van mensen naar leiderschap in de politiek. De aanslagen van 11 september in New York, de moord op Theo van Gogh maken mensen onrustig. De opkomst van Pim Fortuyn heeft ook nieuwe mensen in de politiek actief gemaakt. Je wordt er niet rustig van als die zeggen wat ze denken. Tenslotte wijst hij er op dat mensen zich meer op zich zelf voelen teruggeworpen. Eigen verantwoordelijkheid wordt overal in de samenleving benadrukt: je bent zelf de nuance. Mensen zijn gaan shoppen in de politiek en verlangen een instant-politiek die hen onmiddellijk moet bedienen. 'Het CDA moet recht doen aan de verscheidenheid van mensen en opkomen voor mensen die dat niet zelf kunnen', besluit Harm van den Born.

Jos van Gennip: 'Het CDA heeft een medebepalende rol in het groot-stedelijk proces.'

Jos van Gennip, senator en vml. directeur van het WI voor het CDA, vindt Rotterdam een heel interessante stad: 'In Rotterdam wordt een lange termijn strategie gecombineerd met de praktijk. Het CDA heeft een medebepalende rol in het groot-stedelijk proces. Ze kan die rol alleen spelen als ze weet wat er speelt en dat relateert aan de eigen overtuiging. Bekwame en actieve kandidaten moeten problemen aan pakken. Zij leveren een up-hill fight', weet hij. Er is sprake van sociale verwoestijning, terwijl het CDA juist een boodschap heeft voor maatschappelijke verbanden. Het CDA opereert in een seculier klimaat, terwijl het CDA de publieke functie van religie van belang vindt. De cultuur waarin het CDA opereert neigt meer naar infotainment. In de media is sprake van een anti CDA klimaat. Hoor en wederhoor wordt niet toegepast. Tot slot: 'Het CDA moet de nuance zoeken. Het CDA ervaring met het overbruggen van tegenstelling. De vraagstukken van morgen zijn niet economisch maar sociaal-cultureel van aard.'

Willem Breedveld: 'Het CDA is er voor de macht van het getal én de kracht van de overtuiging.'

Willem Breedveld, journalist bij Trouw, het dagblad dat het moet hebben van de kloeke lijn en de nuance. Dat geldt volgens Breedveld ook voor de politiek. 'Het CDA is er voor de macht van het getal én de kracht van de overtuiging. Die overtuiging komt tot uitdrukking in de houding van politici. In de periode van de verzuiling was Die houding vanzelfsprekend aanwezig. In de jaren 80- en 90 werd een politiek van management en beheer gevoerd. 'Een voortreffelijk zakelijke politiek maar geen kloeke lijn'. De kabinetten-Lubbers verschilden niet zoveel van de kabinetten-Kok. Na 2002 is hier de klad in gekomen. Partijen die hun ideologische karakter hebben behouden, CDA en SP, krabbelden het eerst overeind. Het is de uitdaging van partijen telkens de kloeke lijn te laten zien. Breedveld wijst er daarnaast op dat de politieke in een communicatieve relatie staat met journalisten en burgers. 'Die moeten hun rol goed spelen anders heb je geen goed functionerende democratie.'

Leonard Geluk: 'De tijd van de politieke correctheid ligt achter ons'.

Lijsttrekker Leonard Geluk stelt dat genuanceerde politici in de media onzichtbaar zijn. Om te zich te profileren in het debat heeft Leonard Geluk in de media een extreem standpunt in genomen in de discussie over de scheiding tussen witte en zwarte scholen. Als je wilt dat kinderen weer samen naar school gaan, moet je dubbele wachtlijsten invoeren. Dat standpunt heeft heel goed gewerkt. De media sprongen er op af. Er is een goede discussie gevoerd. Vervolgens is een genuanceerd advies van de Onderwijsraad verschenen waar de stad mee verder kan.' Leonard Geluk stelt vast dat de tijd van de politieke correctheid achter ons ligt: Politici moeten zeggen wat ze vinden; daarna kan de discussie plaatsvinden. Er zijn geen taboes. 'Je moet kunnen praten over de hoogte van minaretten; de relatie tussen multiculturaliteit en criminaliteit.

De PVDA in de stad moet hier nog duidelijk aan wennen, weet Leonard Geluk. De PVDA verwijt het college dat ze mensen tegenover elkaar zet en is daarmee ongenuanceerd. Als zou het college een hekom de stad willen zetten. Om vervolgens af te sluiten met zijn agenda voor integratiebeleid. Leonard Geluk wil dat iedereen actief meedoet en participeert in de samenleving. Beheersing van de Nederlandse taal en het delen van gemeenschappelijke waarden en normen zijn daarin essentieel. Naast deze drie uitgangspunten, is de erkenning dat we een pluriforme samenleving zijn waarbinnen mensen hun eigenheid moeten kunnen beleven, is een vierde en tevens laatste uitgangspunt voor beleid.

Debat

nuances in het politieke debat

In het debat becommentarieert Breedveld de uiteenzetting van Leonard Geluk weliswaar als een kloeke lijn maar toch nog abstract. Hij had wel wat meer willen horen over het hek om de stad. Harm van de Born deelt zijn de mening dat de politiek dingen scherp moet stellen. Jos van Gennip wijst er op dat er daarnaast behoefte blijft aan politiek met grote verhalen. Die durft men nu nauwelijks meer te houden, weet hij. Hij wijst op de publicatie van het CDA-rapport Vertrouwen in mensen waarin het 25 jarig CDA zijn visie op de toekomst ontvouwt. Leonard Geluk legt uit dat het college nooit een hek om de stad heeft willen zetten, maar de bevolkingssamenstelling in bepaalde probleem wijken, minder eenzijdig wil maken door inkomenseisen e.d. te stellen aan het kunnen verwerven van huisvesting. 'De tijd van politieke correctheid is voorbij', stelt hij nogmaals. Waarop Breedveld aangeeft dat dat ook bij mensen reactie oproept. Die strategie heeft dus risicos. In á la carte democratie wordt je afgerekend door burgers die zich in hun verwachtingen gefrustreerd zien. Hij ziet het CDA soms wel en soms niet de kloeke lijn presenteren. Zo vond hij de verdediging van de tbs-beleid door Donner principieel en een keuze voor het overbruggen van tegenstellingen. De opstelling van het CDA in het debat over het integratierapport van de commissie-Blok vond hij niet principieel want te populistisch. Ten onrechte stelde het CDA dat het integratiebeleid van de afgelopen decennia mislukt was.

nuances in het sociale beleid

Werkgelegenheid was een ander thema. Den Haag bouwt de gesubsidieerde werkgelegenheid af. Veel mensen uit gesubsidieerde banen, kunnen geen betaalde baan vinden. Wat moeten we aan met die mensen. Is het geen ongenuanceerd Haags beleid? Zo vraagt een spreker uit het publiek. Harm van den Born, antwoordt hem dat hij niet kan afwijken van de regels. Er vallen mensen van de tafel af, maar wat daar dan mee moet gebeuren? Hij weet het antwoord niet. Deze gedachte prikkelt de zaal om de CDA-ers uit het forum te vragen naar de rol van het CDA bij het bestrijden van de armoede in de stad. Ruim 40.000 huishoudens leven in Rotterdam van een bijstandsuitkering. De voedselbank heeft 1600 cliënten. Jos van Gennip zegt dat het vaststellen van het inkomensbeleid een landelijke aangelegenheid is dat niet door een stad kan worden overgenomen. Armoedebestrijding kan ook niet alleen via de band van het inkomensbeleid gespeeld worden.

Willem Breedveld analyseert dat de politiek onder het mom van activerend sociaal beleid., uitkeringen bewust laag houdt. We leven al jaren met armoede in Nederland. 'Als enige manier lijkt dit het middel om ze aan het werk te krijgen'. Verder constateert hij in Nederland een kloof tussen beleid en praktijk als het gaat om armoedebestrijding en werkgelegenheidsbevordering. Veel van de mensen op het CWI en UWV komen niet aan hun werk toe omdat ze allemaal formulieren moeten invullen en zich moeten verantwoorden. De rekenkamer stelt vast dat Nederland 1 op 2 loopt. Als je 50 agenten aanneemt, werken er 25 op kantoor. 'Als de politiek de samenleving zelf verantwoordelijk wil maken, staat de uitvoering vaak met lege handen.' Leonard Geluk stelt voor om armoedebestrijding en sociaal beleid als thema in de campagne op te voeren.

nuances in de college-vorming

Leonard Geluk is blij dat het CDA het lef had om met Leefbaar Rotterdam een coalitie aan te gaan. 'Dat pact heeft hele bevrijdend gewerkt'. Landelijk was de coalitie met de Fortuynisten geen succes. In Rotterdam wel. De Rotterdamse politiek staat er veel beter voor dan Antwerpen. Daar dreigt het Vlaams Blok uit te groeien tot een partij met 50% van de kiezers achter zich. Het cordon sanitaire van de Regenboog coalitie is kleurloos. Dit in tegenstelling tot Rotterdam: 'Het CDA heeft met deze coalitie meegedaan zonder zelf aan standpunten in te leveren. Wij als CDA en VVD hebben onze rug recht gehouden. Wij gaan ons verkiezingsprogramma realiseren. Van Gennip onderschrijft dat het zindert in Rotterdam.

Harm van den Born waarschuwt niettemin voor populistische tendensen in Rotterdam. De gekozen burgermeester is niet doorgegaan. Maar burgemeester Ivo Opstelten stelt zich wel afrekenbaar op. Ík zit niet in de politiek om wethouders af te rekenen. Ik controleer wel wat wordt gedaan. Politiek is echter zo veel meer dan de vraag stellen of de cijfers wel kloppen. Je kan bestuurders wel naar huis sturen, maar wat schiet je er mee op, vraagt hij zich af. 'Politiek gaat niet alleen over cijfers, maar om de sfeer die je in de stad creëert, hoe je dingen doet.' Waarop Breedveld repliceert dat in een dualistisch bestel wel iemand verantwoordelijk gehouden moet worden.

Christof Wielemaker