Waterschap Velt en Vecht


(06-10-2005)

Waterschap Velt en Vecht controleert bedrijven op verwerking van afvalstoffen

Waterschap Velt en vecht gaat in het kader van de professionalisering van de handhaving 24 bedrijven in Emmen controleren die afvalstoffen opslaan, behandelen of verwerken. Het gaat hierbij dan onder meer om afvalstoffen als metaalschroot, sloopauto's, puin, asfalt en glas.

Bij de verwerking van deze afvalstoffen kunnen o.a. zware metalen, vluchtige aromaten en minerale olie vrijkomen. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor het milieu. De controles zijn bedoeld om in kaart te brengen of deze bedrijven zich houden aan de voorschriften, zoals deze in de vergunning staan. Het waterschap start op dinsdag 4 oktober met de controles en verwacht een aantal weken nodig te hebben om alle bezoeken uit te voeren. De bedrijven zijn inmiddels geïnformeerd.

Diverse bedrijfstakken al gecontroleerd
De controles van de 24 bedrijven in Emmen maken onderdeel uit van een grootschalig project, waarbij diverse bedrijfstakken worden bezocht en gecontroleerd. Het waterschap heeft het afgelopen jaar al diverse controles uitgevoerd. Zo zijn de paardenhouderijen, de chemische industrie, de rioolwaterzuiveringsinstallaties, bodemsaneringslocaties en het glastuinbouwgebied in Erica reeds gecontroleerd. Binnenkort worden ook de boomtelers bezocht.

Kwaliteit van het oppervlaktewater staat centraal Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in kanaal, sloot en plas. Om deze kwaliteit zo goed mogelijk te houden, wil het waterschap lozingen van schadelijke stoffen in het oppervlaktewater zoveel mogelijk voorkomen. Voor het lozen van afvalwater hebben bedrijven een vergunning nodig van het waterschap. In deze vergunning staan voorschriften opgenomen waar lozingen aan moeten voldoen. Door de diverse controles uit te voeren wil het waterschap daar waar nodig het naleefgedrag van de lozingsvergunning afdwingen. Tevens worden de bedrijven onder meer geïnformeerd over de gevolgen die schadelijke stoffen hebben op de werking van een rioolwaterzuiveringsinstallatie en op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200