Ingezonden persbericht



Donderdag 6 oktober
Global # 8: Benjamin Barber
Kan ontwikkelingshulp bijdragen aan de bestrijding van de Jihad?

Global heeft op 6 oktober Benjamin Barber (voormalig adviseur van Bill Clinton, auteur van het veelbesproken 'Jihad vs McWorld') te gast. Barber gaat in zijn lezing in op de relatie tussen ontwikkelingssamenwerking en de bestrijding van de Jihad.

Kan ontwikkelingssamenwerking een rol kan spelen bij de aanpak van 'failed states' (zoals Sudan en Somalië), waar de overheid niet functioneert en terroristische organisaties vrij spel hebben? Moeten we dergelijke landen helpen met het opbouwen van het land en de betreffende instituties, of werkt juist de harde, confronterende aanpak van de Verenigde Staten beter? En als we kiezen voor een rol van ontwikkelingssamenwerking bij de bestrijding van Jihad, hoe moet dat er dan in de praktijk uitzien? Wat doen we en wie moet dat doen?

Reacties komen van Arend-Jan Boekestijn, publicist en historicus aan de Universiteit Utrecht en Sylvia Borren, algemeen directeur van Novib. De voertaal tijdens het debat is Engels. Gespreksleider is Lau Schulpen van het CIDIN.

In samenwerking met het CIDIN. Global wordt mogelijk gemaakt door de NCDO (hoofdsponsor) en dankzij bijdragen van Hivos, Cordaid, Icco, Novib en het Nijmeegs Universiteits Fonds.

Datum: donderdag 6 oktober 2005
Aanvang: 20.00uur
Entree: EUR 5,- (studenten Radboud Universiteit/ HAN gratis op vertoon van collegekaart)
Locatie: LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen
Reserveren: 0900-5894636
Info: www.lux-nijmegen.nl, of www.globaldebat.nl

Vooraankondiging:

Zondag 6 november: 'De Grote Ontwikkelingsquiz'.
Wie is Neerlandse meest deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking? Zie ook: www.ru.nl/cidin/quiz-is

Dinsdag 6 december: lezing mw. Agnes van Ardenne
De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking van Ardenne gaat in op de noodzaak van draaagvlak.




Ingezonden persbericht