Ontmoedigingsbeleid fertiliteitsbehandelingen

Patientenvereniging Freya

Ontmoedigingsbeleid fertiliteitsbehandelingen werpt geen 'vruchten'af.

3 oktober 2005

'Het lijkt wel of er door minister Hoogervorst een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd voor paren bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat', aldus Henriët van der Maaten van Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

De kranten staan bol van berichten over vergrijzing van de samenleving en een afname van de bevolkingsgroei als gevolg van een dalend geboortecijfer. Maar het huidige kabinet kan alleen bezuinigen en lijkt hierbij nauwelijks naar effecten op de lange termijn te kijken. Paren die een medische behandeling nodig hebben om kinderen te kunnen krijgen, moeten vandaag de dag een bedrag van ca. 5.000 euro ophoesten voor de benodigde behandelingen. Terwijl kinderen straks hard nodig zijn om de AOW betaalbaar te houden.

'Oneerlijk en onnodig', stelt van der Maaten, 'omdat uit een onlangs verschenen rapport over de doelmatigheid van vruchtbaarheidsbehandelingen is gebleken dat er aanzienlijk valt te besparen. Op korte, maar vooral ook op langere termijn. Met het bedrag dat bespaard kan worden, kan de bezuiniging op de vruchtbaarheidsbehandelingen grotendeels van tafel'.

Tot grote teleurstelling moet Freya constateren dat minister Hoogervorst niet ingaat op een breed gedragen motie over dit onderwerp. Hierin verzoekt de Tweede Kamer aan de minister om op basis van het onlangs verschenen ZonMW-rapport een voorstel te doen voor een lange termijn vergoeding en om mogelijke alternatieven voor vergoeding aan te geven. De minister beschouwt de motie echter als afgehandeld na een brief die hij naar de 2e Kamer stuurde, waarin hij het duurbetaalde onderzoek terzijde schoof.

Alleen al uit economisch oogpunt zou er eerder een stimulans gegeven moeten worden aan het vormen van een gezin, ook voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het vormen van een gezin is een heel wezenlijk aspect in het leven van veel mensen. Ongeveer 1 op de 6 paren met een kinderwens krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem en ongeveer 1 op de 25 kinderen wordt geboren uit een vruchtbaarheidsbehandeling.

Aanstaande donderdag spreekt de Tweede Kamer met de minister over dit onderwerp.