Gemeente Haarlem


29 juni 2005
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

191/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


'Haarlem Pronto. Italiaanse weken in Haarlem'

Dit najaar staat Haarlem in het teken van Italië. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het voorstel voor 'Haarlem Pronto: Italiaanse weken in Haarlem'. Aanleiding is de Michelangelo-tentoonstelling in het Teylers Museum. In samenwerking met het British Museum in Londen en het Ashmolean Museum in Oxford presenteert Teylers Museum van 6 oktober 2005 t/m 8 januari 2006 ruim tachtig tekeningen van de wereldberoemde Michelangelo Buonarotti.

'Haarlem Pronto' staat voor de Italiaanse weken in Haarlem, waarbij op initiatief van de gemeente Haarlem geregeld flankerende activiteiten in de stad zullen plaatsvinden tijdens de Michelangelo-expositie in Teylers Museum. Deze activiteiten hebben een duidelijke relatie met Michelangelo en Italië, en ze dompelen Haarlem dit najaar onder in de Italiaanse kunst en cultuur, in Italiaanse sferen en arrangementen.
Met het ondersteunen van de publiciteitscampagne voor 'Haarlem Pronto' door Stichting Haarlem Promotie en door het laten ontwikkelen van een draaiboek voor grootschalige (culturele) evenementen zet de gemeente Haarlem in op het behalen van een belangrijke doelstelling uit het Ontwikkelingsprogramma Haarlem. Het behouden en vergroten van het aantal bezoekers van culturele manifestaties is namelijk belangrijk voor de plaatselijke economie. Mede daarom worden diverse instellingen, ondernemers en doelgroepen genodigd te participeren in de Italiaanse weken in Haarlem, waarbij voor culturele randprogrammering en speciale activiteiten in de periode van 'Haarlem Pronto' een bijzondere rol is weggelegd. Het college stelt hiervoor een budget van maximaal E 25.000,-- beschikbaar, gelabeld in het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Instellingen kunnen vóór 1 september 2005 via het gebruikelijke aanvraagformulier (zie: www.haarlem.nl) projectvoorstellen indienen bij de afdeling Cultuur.

Het doel van deze randprogrammering is kwaliteit en zoveel als mogelijk aansluiting op het thema van de expositie in Teylers Museum: de tekeningen/voorstudies van Michelangelo voor onder andere de Sixtijnse Kapel. Overal in de stad zullen kleine en grote Italiaanse accenten komen. Zoals de Italiaanse filmweken in de Filmschuur, een Italiaanse wijnproeverij van Vinites op diverse locaties, een reeks van concerten en optredens in de Philharmonie, en nog veel meer. Begin oktober zal een overzicht van alle activiteiten verschijnen.

Stichting Haarlem Promotie coördineert het project 'Haarlem Pronto' en richt zich daarbij op een breed publiek dat verleid wordt een bezoek aan Haarlem te brengen om de Italiaanse sfeer op te snuiven. HAPRO maakt bijvoorbeeld een speciale wandelfolder met aantrekkelijke kortingsbonnen langs Italiaanse koffie, design, schoenen, tassen en restaurants. Deze wandelfolder zal t.z.t. gratis verkrijgbaar zijn bij de VVV Zuid-Kennemerland en aan te vragen zijn bij promotie@haarlem.nl

Diana Bakboord, communicatieadviseur
023-5115684
bakboord@haarlem.nl

---- --