Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 28 september 2005

AWL en Gemiva-SVG Groep sluiten samenwerkingsovereenkomst

De Algemene Woningstichting Leiderdorp (AWL) en de Gemiva-SVG Groep sluiten op donderdag 6 oktober 2005 een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee spreken zij uit dat zij samen willen zorgen voor goede huisvesting van mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap in Leiderdorp. De overeenkomst wordt om 16.00 uur getekend door de heren A. Verdoes, directeur-bestuurder van de AWL, en C.C.W. Borsboom, lid van de Raad van Bestuur van de Gemiva-SVG Groep. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in het kantoor van de AWL, Bolderikkamp 12 in Leiderdorp. Atelier Kunst- en Vliegwerk geeft met een mini-expositie extra kleur aan dit moment.

Met de samenwerkingsovereenkomst formaliseren de Algemene Woningstichting Leiderdorp en de Gemiva-SVG Groep hun voornemen om samen projecten te realiseren voor mensen met een handicap. Een aantal van die projecten is al in voorbereiding. Aan de Gaarmeesterstraat (Sjelterlocatie) wil AWL een appartementencomplex bouwen, waar twaalf appartementen en een steunpunt komen voor mensen met een verstandelijke handicap. Ook zal AWL vervangende huisvesting realiseren voor De Brunel, een woonlocatie voor ouderen met een verstandelijke handicap. Dit zal onder andere gebeuren in de nieuwbouw van zorgcentrum Dillenburg, waar een aantal appartementen is gereserveerd voor deze ouderen. AWL en Gemiva-SVG Groep zetten daarnaast stappen om in de wijk Schansen en Dreven meer woonruimte te realiseren voor mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel.

Anders wonen
Mensen met een handicap moeten - net als ieder ander - zo veel mogelijk kunnen bepalen waar, hoe en met wie zij willen wonen. Vanuit deze opvatting heeft de Gemiva-SVG Groep in de periode 2000 - 2002 onderzoek gedaan naar de woonwensen van haar cliënten. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat mensen behoefte hebben aan meer eigen ruimte en privacy. Ook blijkt dat zij individueel óf in kleinere groepen willen wonen, met de begeleiding die ze daarbij nodig hebben en de mogelijkheid om terug te vallen op een steunpunt in de nabije omgeving. Met de resultaten van dit onderzoek is de Gemiva-SVG Groep aan de slag gegaan in het project 'Op eigen Wijze'. In dit project zullen de komende jaren alle onderzochte woonlocaties - waar gemiddeld zo'n 25 mensen bij elkaar wonen - worden aangepast en/of worden vervangen door kleinschalige woonprojecten, zoals straks in Leiderdorp. Hiervoor zoekt Gemiva-SVG Groep samenwerking met diverse andere partijen, zoals gemeenten, andere zorgaanbieders en woningcorporaties.

Algemene Woningstichting Leiderdorp
De Algemene Woningstichting Leiderdorp is de enige woningcorporatie met haar roots in Leiderdorp. De stichting is sinds haar oprichting op 20 juni 1968 sterk betrokken bij de ontwikkeling van deze gemeente. Het huidige bezit telt zo'n 2900 woningen en een aantal garages en bedrijfsruimten. Daarnaast beheert de AWL woningen voor derden. De AWL ziet het als haar taak om ook woningen te bouwen en te onderhouden voor senioren en mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Zij onderneemt hiervoor diverse initiatieven en werkt samen met diverse zorgaanbieders.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim drieduizend mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Dit gebeurt bij mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in een van onze (ongeveer honderd) locaties. Het doel is ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zo veel mogelijk zelf keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.