Erasmus Universiteit Rotterdam

Publieksmanifestatie in Natuurmuseum Rotterdam en Erasmus MC

Prikkels: Pijn en Pret

Van 6 oktober 2005 tot en met 2 april 2006 organiseren het Erasmus MC en het Natuurmuseum Rotterdam de manifestatie 'Prikkels: Pijn en Pret'. Vanuit de diverse aspecten van pijnbeleving en pretbeleving brengt deze manifestatie een breed en jonger publiek dichter bij (bio)medische wetenschappen. Naast de tentoonstelling in het Natuurmuseum vinden maandelijks speciale publieksactiviteiten plaats in het dichtbijgelegen Erasmus MC. Tijdens de Nationale Wetenweek van 19 tot en met 26 oktober is er een programma met dagelijks rondleidingen, lezingen, lessen en demonstraties.

Zenuwprikkels in het menselijk lichaam kunnen leiden tot pijn of een prettig gevoel. De tentoonstelling Prikkels: Pijn en Pret in het Natuurmuseum legt vanuit herkenbare ervaringen van bezoekers een relatie tussen prikkels en ontwikkelingen in de neurowetenschappen, de radiologie, de anesthesie, de heelkunde en de pijnbehandeling. Uitgangspunt is het verschijnsel dat het lichaam altijd streeft naar een zo aangenaam mogelijke situatie, zoals de juiste temperatuur en omgeving. De tentoonstelling belicht het effect van versterkingen of verstoringen van dit aangename gevoel.

Bezoekers kunnen vanuit de tentoonstelling deelnemen aan rondleidingen naar diverse locaties in het Erasmus MC. Gedurende de Nationale Wetenweek van 19 t/m 26 oktober 2005 vindt een intensiever programma van deze publieksactiviteiten plaats. Zo zijn er anatomische lessen met een live videoverbinding tussen de collegezaal en een operatiekamer waar een wakkere hersenoperatie of een endoscopische rugoperatie plaatsvindt. Ook is het mogelijk een kijkje te nemen in de snijzaal, waar lichamen van overleden mensen worden ontleed voor wetenschappelijk onderzoek en het medisch onderwijs. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het zenuwstelsel. Op de afdeling Radiologie licht een deskundige de verschillende beeldvormende technieken toe waarmee hersenfuncties bij pijn en plezier zichtbaar worden gemaakt.

In september informeren wij u nader over het programma van de manifestatie. Bijvoorbeeld over de feestelijke opening op woensdag 5 oktober 2005. De pers zal hier ook voor worden uitgenodigd. Het volledige programma van de publieksmanifestatie Prikkels: Pijn en Pret is vanaf 5 september te vinden op www.erasmusmc.nl/prikkels of www.nmr.nl.