Centraal Planbureau

Aankondiging persconferentie EUROFRAME-EFN najaarsrapport over eurogebied

Donderdag 6 oktober geeft EUROFRAME-EFN, het samenwerkingsverband van toonaangevende Europese economische instituten waarin vanuit Nederland het CPB participeert, een persconferentie in Brussel over zijn najaarsrapport 'Een economische beoordeling van het eurogebied: voorspellingen en beleidsanalyse' (Economic Assessment of the Euro Area: Forecasts and Policy Analysis).

Het rapport geeft voor het eurogebied een analyse van de huidige economische situatie en een voorspelling voor de korte termijn. Onder andere wordt ingegaan op de gevolgen van de hoge olieprijs, het begrotingsbeleid in de eurolanden en de mogelijke betekenis van China bij het verminderen van de internationale betalingsbalansonevenwichtigheden.

De titel van het speciale onderwerp van het najaarsrapport is 'Belastingconcurrentie: de toekomst van de vennootschapsbelasting in de Europese Unie' (Tax competition: the future of corporate taxation in the EU).

EUROFRAME European Forecasting Network (EFN) is een samenwerkingsverband waaraan het CPB deelneemt. In opdracht van de Europese Commissie brengt EUROFRAME-EFN twee keer per jaar een rapport uit over het eurogebied. Naast het CPB nemen aan het samenwerkingsverband deel: DIW (Berlijn), ESRI (Dublin), ETLA (Helsinki), IfW (Kiel), NIESR (Londen), OFCE (Parijs), PROMETEIA (Bologna), WIFO (Wenen) en CASE (Warschau).

Een korte toelichting op het rapport zal worden gegeven door John Fitz Gerald (voorzitter EUROFRAME; ESRI), Ray Barrell (NIESR), Silvia Giannini (PROMETEIA) en Cathérine Mathieu (OFCE). Daarna zullen zij vragen over het najaarsrapport beantwoorden.

De persconferentie vindt plaats op donderdag 6 oktober om 14.00 uur in het Résidence Palace International Press (Passage Room) in Brussel. Voor nadere informatie over dit perscentrum zie http://presscenter.org/nl/home.html.

Na afloop van de persconferentie zal het najaarsrapport beschikbaar zijn op de website van EUROFRAME (www.euro-frame.org).

CENTRAAL PLANBUREAU
Onderwerp: persbericht
Nummer: 38
Datum: 3 oktober 2005
Inlichtingen bij: Albert van der Horst (tel. 0182-616026) of Jacqueline Timmerhuis (tel. 070-3383477)