Gemeente Ede

nummer 203 / Ede, 3 oktober 2005

Feestelijke handeling door wethouder Van t Hoog Parkeergarage Markt opent 6 oktober

De parkeergarage onder de Markt is vanaf aanstaande donderdag voor iedereen toegankelijk. Met de uitbreiding van 450 plaatsen is de volgende stap gezet in de uitvoering van het parkeerbeleid. Door de opening vergroot de bereikbaarheid van het centrum van Ede. De gemeente Ede wil winkelend publiek graag faciliteren, zonder dat daardoor overlast van geparkeerde autos ontstaat. Zij koos daarom voor ondergronds parkeren en sloot voor de exploitatie en realisatie van de garage een samenwerkingsovereenkomst met VOF Hof van Gelderland en Q-park.

Van maandag tot en met zaterdag kunnen automobilisten tussen 07.00 en 22.00 uur inrijden. Uitrijden kan 24 uur per dag. Het tarief dat Q- Park hanteert is EUR 1,00 per 60 minuten (of een gedeelte daarvan). Bezoekers kunnen contant, met chipknip of creditcard (Visa/Master/Eurocard) betalen. Met de laatste twee kunnen parkeerders ook direct in- en uitrijden.Q-Park voegt nog een nieuwe betaalmogelijkheid toe: de Q-Park Key. Automobilisten kunnen een klein kastje achter de voorruit bevestigen, waarmee ze bij vrijwel alle Q-Park parkeeraccommodaties in Nederland 7 dagen per week 24 uur per dag in- en uit kunnen rijden. Aan het einde van de maand wordt het verschuldigde bedrag automatisch van de rekening afgeschreven. De parkeergarage is op zondag gesloten.

Parkeerbeleid
De gemeente Ede werkt al langer aan de optimalisering van het parkeren in en rondom het centrum. Zo voerde de gemeente enkele maanden geleden een parkeerverwijssysteem in. De gemeente streeft ernaar de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren door zo veel mogelijk blik van de weg te halen. Parkeren in (ondergrondse) parkeergarages heeft de voorkeur boven parkeren op straat. De gemeente gaat ook het parkeren in de omliggende straten van het centrum terugdringen, zodat de bewoners minder parkeeroverlast krijgen. Vorige week nam het college van burgemeesters en wethouders het besluit om op diverse straten rondom het centrum vergunningparkeren in te voeren.

Ede-centrum
Boven de parkeergarage komt het Marktplein en er zijn winkels en appartementen gebouwd. De parkeergarage is volgens planning opgeleverd. In het centrum openen vanaf 6 oktober diverse nieuwe winkels hun deuren. Later dit jaar is de officiële opening van de Markt.

---