Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 3 oktober


19-jarige spreekt Verenigde Naties toe

Jongerenvertegenwoordiger doet oproep voor meer jongerenwerkgelegenheid

Vier minuten spreektijd - dat is wat Erik Thijs Wedershoven heeft om op 6 oktober de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York te overtuigen van zijn boodschap. De jongerenvertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad gebruikt deze spreektijd om de leiders van de 191 lidstaten duidelijk te maken dat ze meer moeten investeren in jongerenwerkgelegenheid en -ondernemerschap.

Namens de Nederlandse jongeren stelt Erik Thijs jongerenwerkgelegenheid en jongerenondernemerschap centraal. Het zijn volgens hem belangrijke middelen om armoede te bestrijden. "Het hebben van een eigen bedrijf of een baan biedt jongeren wereldwijd een toekomst. Ze kunnen dan niet alleen hun eigen situatie te verbeteren, maar ook die van familie en vrienden. Dat geeft jongeren een gevoel van zelfstandigheid," aldus de jongerenvertegenwoordiger.

In Nederland zijn 115 duizend jongeren tussen de 15 en 24 jaar werkloos. Hiermee heeft ons land de hoogste jeugdwerkloosheid in Europa. Werkloosheid onder jongeren is niet alleen een probleem in Nederland. Wereldwijd zitten 90 miljoen jongeren zonder baan. "Als je beseft dat er ook nog eens 100 miljoen kinderen geen onderwijs krijgen en 20 miljoen jongeren op de vlucht zijn voor gevaar in hun eigen land, dan wordt het hoog tijd om deze problemen aan te pakken," vindt Erik Thijs.

Erik Thijs werd in 2004 na een landelijke verkiezingscampagne verkozen tot jongerenvertegenwoordiger naar de VN. In voorbereiding op zijn speech voerde hij het afgelopen jaar talloze gesprekken met jongeren en organisaties. Op basis daarvan stelde hij samen met jongerenvertegenwoordigers uit andere landen een jongerenresolutie op. Hij hoopt dat op 6 oktober zoveel mogelijk lidstaten deze aannemen.

De Nationale Jeugdraad vindt het belangrijk dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij zelf belangrijk vinden. Ook op internationaal niveau. Daarom begeleidt de Jeugdraad jaarlijks jongerenvertegenwoordigers. Zij spreken namens alle Nederlandse jongeren op belangrijke internationale bijeenkomsten en informeren jongeren over internationale zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht