Ingezonden persbericht


Persbericht
Onder embargo tot donderdag 6 oktober 18.00 uur

Donderdag 6 oktober om 18.00 uur zal Wijnand Duijvendak, tweede kamerlid voor GroenLinks, samen met het Actiecomite Sociale Huisvesting Wageningen (ASHW) een spandoek ophangen op studentenflat de Rijnsteeg tegen de sloop van deze flat. De ASHW is boos over het huurbeleid van de SSHW. "De sloop van Rijnsteeg is het symbool van het asociale beleid van de SSHW. Hogere huren, slopen en minder terugbouwen, dat lijkt vandaag de dag het credo van de SSHW." aldus Niels van den Berge van het Actiecomite Sociale Huisvesting Wageningen. Van den Berge: "Wageningen moet weten dat de SSHW op het verkeerde pad is geraakt"

Met de sloop vermindert de SSHW het aantal nog betaalbare kamers voor studenten en jongeren, terwijl zij onder het mom van kamernood van afgestudeerde jongeren eist dat zij na twee jaar vertrekken. De ASHW gelooft dan ook weinig van het verhaal van de SSHW dat er nog voldoende betaalbare woonruimte voor studenten en jongeren overblijft. Van den Berge: "Nog geen anderhalf jaar geleden heeft de SSHW dure noodgebouwen met in totaal 150 kamers geplaatst op Binnenhaven om het dreigende tekort aan kamers op te vangen. En nu voert de SSHW het argument aan van overschot, wil ze Rijnsteeg slopen en de dure noodgebouwen nog een tijdje laten staan. Dat lijkt ons niet erg logisch". Intussen zijn er zelfs al weer internationale studenten in Rijnsteeg geplaatst omdat er een tekort aan kamers is.

De Rijnsteeg zal vervangen worden door een kleiner aantal woonruimtes. De SSHW creëert hiermee een tekort aan kamers en dwingt afgestudeerden de overspannen startersmarkt op, zonder daar zelf veel voor terug te bouwen. In plaats van te slopen kan de SSHW dus beter de kamers renoveren of de flat ombouwen in een groot aantal goedkope starterswoningen.

Ondertussen verhoogt de SSHW de huren om de nieuwbouw te bekostigen in plaats van geld te lenen van andere corporaties. Van den Berge: "Een nieuwe student kan al geen kamer meer huren bij de SSHW onder de 211 Euro."


1 De ASHW

De ASHW is opgericht op 1 oktober. Het is een initiatief van enkele leden van de SP en GroenLinks in Wageningen. Doel van de ASHW is een socialer woonbeleid en meer betaalbare starterswoningen in Wageningen. De ASHW wil dat de SSHW de Rijnsteeg kamers renoveert of de mogelijkheden creëert om er een groot aantal goedkope starterswoningen van te maken en dat zij gevolgen van sloop op het milieu ten opzichte van de milieueffecten van renovatie afweegt in haar besluit.

Van den Berge: "Het wordt tijd dat de SSHW nu eindelijk weer een sociaal woonbeleid gaat voeren en kiest voor betaalbare kamers en woningen voor studenten en jongeren in plaats van het slopen van betaalbare kamers en het alsmaar verhogen van de huren"


2

Ingezonden persbericht