Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 2513 AA 's Gravenhage Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk 6 september 2005 AV/CAM/2005/73985 Nr. 2040520900

Onderwerp Datum Kamervragen Dubbelboer over een vacature in 5 oktober 2005 de SER

./. Hierbij zend ik u mede namens de Minister van Algemene Zaken de antwoorden op de vragen van het lid Dubbelboer (PvdA) over een vacature in de Sociaal-Economische Raad. De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2

Vragen van het lid Dubbelboer (PvdA) over een vacature in de Sociaal-Economische Raad. (Ingezonden 6 september 2005)

2040520900


1
Is het u bekend dat binnen afzienbare tijd het voorzitterschap van de Sociaal-Economische Raad vacant komt?

Antwoord
Ja, dat is mij bekend.


2
Kunt u aangeven hoe de procedure voor de vervulling van deze positie gaat verlopen?

Antwoord
De Wet op de bedrijfsorganisatie (Wbo) regelt de procedure ten aanzien van de benoeming van de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (hierna: Raad). De Wbo bepaalt dat dat de Kroon de voorzitter benoemd uit de leden van de Raad en dat de Raad over de voordracht tot benoeming wordt gehoord alvorens tot benoeming wordt overgegaan.


3
Zijn hiervoor criteria opgesteld? Zo ja welke?

Antwoord
Bij de benoeming van de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad geldt het Besluit Regelen omtrent onverenigbaarheid van het lidmaatschap van de SER met enig andere werkzaamheden (Stb. 1955, 455). Dit besluit regelt bijvoorbeeld dat het (plv.) lidmaatschap van de SER onverenigbaar is met de functie van minister. Voorts is het Besluit Regelen betreffende de aanvaarding van hun functie door leden van de SER en bestuursleden van bedrijfslichamen (Stb. 1959, 343) van toepassing.


4
Hoe kunnen kandidaten, die geĂŻnteresseerd zijn in het uitoefenen van deze functie, zich aanmelden?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 6.


5
Hoe zwaar weegt de partijpolitieke achtergrond bij de definitieve keuze van een voorzitter?

Antwoord

3

In de praktijk is de situatie gegroeid dat de voorzitter een Kroonlid is. Ten aanzien van de groep van Kroonleden streeft het kabinet naar representatie van de belangrijkste maatschappelijke stromingen.


6
Vindt u het wenselijk dat een openbare sollicitatieprocedure onderdeel van de procedure zal uitmaken? Zo ja, welke vorm moet deze procedure hebben? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nee, bij de benoeming van Kroonleden acht het kabinet een evenwichtige spreiding in deskundigheid van belang, naast representatie van maatschappelijke stromingen. Dit doel is gediend met de geldende wettelijke benoemingsregels.