Onvoldoende controle op ongeregistreerde geneesmiddelen

Inspectie gezondheidszorg

Donderdag 6 oktober 2005

ONVOLDOENDE CONTROLE OP ONGEREGISTREERDE GENEESMIDDELEN EN NEPPILLEN

Ruim drie kwart van de groothandelaren in tandheelkundige geneesmiddelen en medische hulpmiddelen (zogenaamde dentale groothandelaren) handelt in ongeregistreerde geneesmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om verdovende middelen met formaldehyde voor wortelkanaalbehandelingen. Dit agressieve middel heeft al tot ernstige complicaties geleid bij een patiënt. Het middel tastte het botweefsel van de kaak aan.

Vandaag presenteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg twee rapporten over de distributie van geneesmiddelen door groothandelaren. Veel geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en daarom moeten ze voldoen aan hoge kwaliteitseisen. De groothandelaren vormen een belangrijke schakel in de geneesmiddelenketen. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilig afleveren van medicijnen en medische hulpmiddelen aan apothekers, apotheekhoudende artsen, tandartsen en ziekenhuizen.

De helft van de dentale groothandelaren heeft geen kwaliteitssysteem dat voldoet aan de richtlijn voor goede distributiepraktijken. Bij 80% van de dentale groothandelaren is het farmaceutisch toezicht onvoldoende en bij 20% is zelfs helemaal geen apotheker aanwezig die toezicht houdt op de geneesmiddelen. Verder controleren de groothandelaren nauwelijks of de geneesmiddelen wel aan geregistreerde tandartsen worden geleverd. De kans is aanwezig dat geneesmiddelen in handen komen van tandartsen die hun beroep niet meer mogen uitoefenen, omdat ze onverantwoorde zorg hebben geleverd aan patiënten.

In het tweede rapport heeft de inspectie gekeken naar groothandelaren in geneesmiddelen. Hieruit blijkt dat groothandelaren niet controleren of er namaakgeneesmiddelen in het assortiment zitten. Ook hebben groothandelaren niet vastgelegd hoe te handelen als er neppillen worden aangetroffen. De nepmedicijnen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat onduidelijk is welke stoffen er in zitten. Verder controleren de groothandelaren niet of de klanten aan wie ze leveren wel bevoegd zijn. Tegelijkertijd checken ze ook niet altijd of de fabrikanten bij wie ze producten inkopen over de juiste vergunningen beschikken.

In de keten van het produceren van geneesmiddelen tot en met het gebruik ervan, moet elke schakel, dus ook de groothandelaar, aan hoge eisen voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal de groothandelaren in 2006 opnieuw bezoeken. Als dan nog blijkt dat het gewenste kwaliteitsniveau niet aanwezig is, zal de inspectie de minister adviseren om de vergunning in te trekken om risico's voor de patiënt te voorkomen.


-0-0-0-