Gemeente Sneek


Leefbaarheidsmonitor in Sneek
De gemeente Sneek voert deze maand een leefbaarheidsmonitor uit onder de bevolking, in samenwerking met Woningstichting de Wieren en Patrimonium Sneek. Daartoe worden binnenkort zo'n 2.200 vragenlijsten verzonden naar inwoners. Hierin wordt aan de hand van dertien vragen aan bewoners gevraagd, wat zij van hun woning en hun woonomgeving vinden.
Het is overigens al de derde keer dat een dergelijke monitor wordt gehouden. Ook in 2001 en 2003 werd de bevolking naar haar mening gevraagd.

De uitkomsten van de leefbaarheidsmonitor worden vergeleken met die van vergelijkbare woonwijken in andere delen van Nederland. Krijgt de wijk in Sneek van bewoners op één of meerdere onderdelen een slechter rapportcijfer, dan wordt de aanleiding van die slechte beoordeling nader onderzocht.
Dit gebeurt door drie korte gesprekken met bewoners die hebben aangegeven dat zij graag met de gemeente en de woningcorporaties over hun wijk willen praten. Daarbij kunnen bewoners niet alleen knelpunten en/of irritaties kenbaar te maken. Hen wordt ook gevraagd om daarvoor oplossingen te bedenken en daaruit de oplossing te kiezen, die in hun ogen de beste is.
De door de bewoners gekozen oplossingen worden dan uitgevoerd, tenzij dat om bepaalde redenen niet mogelijk is. In dat geval wordt beargumenteerd aangegeven, waarom de gekozen oplossing niet kan worden uitgevoerd..
Naar aanleiding van de uitkomsten van de eerste en tweede leefbaarheidsmonitor zijn in de wijken Het Eiland, Noordoosthoek, Tinga, Stadsfenne en Duinterpen gesprekken met bewoners gevoerd. Van de door bewoners aangedragen oplossingen zijn in de eerste drie wijken inmiddels een aantal uitgevoerd.

Onlangs zijn bewoners van de wijken Stadsfenne en Duinterpen I en II benaderd om met behulp van een wijkgebonden budget voorstellen voor de verbetering van de leefbaarheid in hun wijk in te dienen. Eenzelfde vraag is bij de bewoners van Ysbrechtum neergelegd.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 5-10-2005